«Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχαν πολιτικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση και διασύρθηκαν 10 άνθρωποι» υποστήριξε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των αναφορών Αγγελή ως «σοβαρές καταγγελίες και θα πρέπει να διερευνηθούν», και υποστηρίζοντας πως «ευθέως εμπλέκει δύο υπουργούς της κυβέρνησης σε μια πολιτική σκευωρία».
 
«Η υπόθεση με κάποιο τρόπο θα φτάσει στην επόμενη Βουλή εφόσον εμπλέκονται δύο υπουργοί» συμπλήρωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, επιτιθέμενος στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως «όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο “Ρασπουτίν”. Τον ξέρει και ο Τσίπρας, υπουργός του είναι». Κατόπιν νέας ερώτησης, ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως «δύο υπουργοί υπάρχουν στο υπ. Δικαιοσύνης, βγάλτε τα συμπεράσματά σας».
 
Από την πλευρά του, το προηγούμενο βράδυ σε συνέντευξή του στον Alpha, ο πρωθυπουργός προκάλεσε όποιον γνωρίζει για τον φερόμενο «Ρασπούτιν» να τον κατονομάσει, χωρίς να διαψεύσει ευθέως την ύπαρξή του. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «μου κάνει τεράστια εντύπωση, που ακούγεται αυτό εδώ και ένα χρόνο και κανείς από αυτούς που μιλούν για αυτό το ψευδώνυμο δεν έχει τα κότσια, το σθένος, το θάρρος να πει το όνομα». Μάλιστα, κάλεσε τον δημοσιογράφο να απευθυνθεί «σε αυτούς που μιλούν με ψευδώνυμα και αυτοί να μας εξηγήσουν, αυτοί να κατονομάσουν». Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί πως υπογράμμισε πως «δεν έχουμε ανοιχτές υποθέσεις στελεχών μας που να εμπλέκονται με δικαστικές υποθέσεις», πως «φάγαμε τα μούτρα μας με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών» και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για προνομιακή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη, καταλήγοντας πως «δεν έχουμε λόγο να ελέγξουμε τη Δικαιοσύνη».
 
Παράλληλα, επέμεινε πως πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα» χωρίς να υιοθετεί τη ρήση Παπαγγελόπουλου πως συνιστά «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «υπόθεση που δεν τιμά το πολιτικό σύστημα». Σε άλλο σημείο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως «εγώ ποτέ δεν είπα πως θα πάω μέχρι τέλους» τους πολιτικούς του αντιπάλους.
 
Σημειώνεται πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος ήταν επόπτης και συντονιστής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς από το φθινόπωρο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019, κατήγγειλε πως μέλος της κυβέρνησης εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis. Τόνισε ότι η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, προέβη σε «δημιουργία απόλυτων ακυροτήτων με τη λήψη ενόρκων καταθέσεων» και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου να καταθέσει για την υπόθεση. Επίσης, ο αντεισαγγελέας ελέγχεται από τον Άρειο Πάγο στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο για σωρεία παραβάσεων στις έρευνες για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, για διαδικασίες ενοχοποίησης «fast truck» πολιτικών αντιπάλων, για πλήρη γνώση των πάντων από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την οποία επίσης καλεί να εξεταστεί ως μάρτυρας.
 

Καλογήρου: Να δώσει διευκρινήσεις ο Αγγελής

 
Στο μεταξύ, αιχμές κατά του αντεισαγγελέα Αγγελή άφησε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, για την απόφαση του πρώτου «να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο» αμέσως μετά «την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του».
 
Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση Καλογήρου:
 

«Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.
 
Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.
 
Οσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.
 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.
 
Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα».

 

Δημητρίου: Να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες

 
Αξίζει να σημειωθεί πως στις εξελίξεις απάντησε με ανακοίνωσή της και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, που αρνήθηκε να συζητήσει δημοσίως για το ζήτημα και ζήτησε «επίδειξη αυτοσυγκράτησης» για να μην προσβάλλεται το κύρος της Δικαιοσύνης.

«Η τοποθέτηση από μέρους μας, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο συναδέλφου μας Εισαγγελικού Λειτουργού, για υπόθεση μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, θα ερχόταν σε αντίθεση με το ελάχιστο περιεχόμενο της έννοιας της δικαστικής δεοντολογίας, που τηρούμε με αφοσίωση επί σαράντα ένα χρόνια, τη στιγμή, μάλιστα, που η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης αλλά και που έχει ήδη κινηθεί τόσο η διαδικασία ποινικής έρευνας, όσο και η διαδικασία πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο ζητήματα.
Την ώρα αυτή, επιβάλλεται η επίδειξη εμπιστοσύνης στα αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω και η επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες από όσους θα ήθελαν να προσβάλουν το κύρος της Δικαιοσύνης.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου»