Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν διψήφιο αριθμό ενταλμάτων σύλληψης των μελών του πληρώματος του «Πορθητή», που βρίσκεται επί εβδομάδες παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας να προχωρήσει σε γεώτρηση.

Ο «Πορθητής» (Fatih) έχει αγκυροβολήσει δυτικά της Κύπρου από τον Μάιο, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το «Yavuz» (Δυνατός), αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα. Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η Λευκωσία. Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας. Ωστόσο, η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα νόμιμα δικαιώματα της». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, απορρίπτει τις κατηγορίες περί παράνομων ενεργειών της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει λυγίσει σε καμιά απειλή και δεν θα λυγίσει ούτε και από δω και πέρα», επισημαίνοντας πως οι προσπάθειες για τη διασφάλιση ειρήνης στην περιοχή, μπορούν να επιτευχθούν «διαμερίζοντας δίκαια τις πηγές της Κύπρου και της Μεσογείου δια της αρχής της δικαιοσύνης».