Σύμφωνα με πληροφορίες του BalkanInsight, 100 από τους 110 βουλευτές που βρέθηκαν την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του προέδρου Μέτα, την οποία είχε καταθέσει του κόμμα του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Η κυβέρνηση Ράμα αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της χώρας, καθώς τη Δευτέρα ο Μέτα υπέγραψε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, τονίζοντας πως δεν γίνεται να διεξαχθούν εκλογές εν μέσω της πολιτικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής ανοίγει ο δρόμος για την καθαίρεση του Μέτα.

Σε ανακοίνωση του ο Μέτα χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ως «ποτάμι ύβρεων και ρητορικής που δεν εξυπηρετεί την επίλυση της κρίσης και ούτε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα» και υπογράμμισε πως το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών, έχει συνταγματική νομιμοποίηση.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Ράμα στη Βουλή κατηγόρησε τον Μέτα ότι εξυπηρετεί την αντιπολίτευση και αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για την ανακοπή των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος εφαρμόζει, προκειμένου η Αλβανία να καταφέρει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η αντιπολίτευση και δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Ράμα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για σκάνδαλα διαφθοράς και νοθεία στις εκλογές του 2017. Ζητούν να οριστεί άμεσα μεταβατική κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές όσο πιο σύντομα γίνεται.