Στη Μάλτα θα λάβει χώρα η 6η σύνοδος κορυφής των Med7 , ήτοι των ηγετών της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Στην σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, θα συζητηθούν θέματα όπως η ενδυνάμωση της Ευρώπης, αλλά και τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης που συνεχίζουν να απασχολούν όλες τις χώρες.  
 
Συγκεκριμένα προβλέπονται πολλές διμερείς συναντήσεις πριν από τη συνάντηση σε ολομέλεια και το δείπνο εργασίας, ενώ αναμένεται μια κοινή δήλωση, παρόλο που είναι λίγο πιθανό οι συναντήσεις να πρόσφέρουν έστω και την αρχή μιας απάντησης όσον αφορά τη νέα ηγεσία της Επιτροπής των Βρυξελλών. Παράλληλα οι χώρες της Med7 θα επιχειρήσουν να έρθουν σε συμφωνία για μια συναίνεση σχετικά με μια Ευρώπη «ουδέτερη σε άνθρακα» μέχρι το 2050, ενώ προσπάθειες θα καταβληθούν για να βρεθεί λύση αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των πλαστικών αποβλήτων που πλέον καθημερινά στη Μεσόγειο.
 
Ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών που συνεχίζει να καταφτάνει στην Ευρώπη θα απασχολήσει επίσης τους ηγέτες των επτά χωρών, όπως και το ενεργειακό ζήτημα της Κύπρου που είναι στο προσκήνιο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την παράνομη παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής», που βρίσκεται επί εβδομάδες στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας να προχωρήσει σε γεώτρηση. Τέλος, ζητήματα σχετικά τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία που πολλές φορές οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ρυθμίσουν, θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.