Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real», ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου προτάσσοντας τις τέσσερις αιχμές του προγράμματός του: Ανάπτυξη για όλους – κλιματική αλλαγή. Νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς. Δικαιότερη φορολογία, Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει προσεκτική αξιολόγηση των μέτρων ελάφρυνσης  και της επίδρασής τους, διευκρινίζοντας πως «οι εκτιμήσεις μας είναι συντηρητικές, πράγμα που μας επιτρέπει να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε αποκλίσεις από τους στόχους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει να βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, μπορεί να υπάρξει «και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις».

Υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρξει σύγκριση των προγραμμάτων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και «πραγματική αντιπαράθεση, την οποία θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αποφύγει, το εκλογικό  αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο», ενώ ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκχωρεί τη μεσαία τάξη στην ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ταξική μας μεροληψία επεκτείνεται και στη μεσαία τάξη».

Η απάντηση στον Τσακλόγλου για τα άδεια ταμεία

Την Παρασκευή ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Πάνος Τσακλόγλου, που δημοσιεύματα τον θέλουν να αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, δήλωσε στο liberal.gr πως η κυβέρνηση στοχεύει να αδειάσει τα κρατικά ταμεία για να δέσει τα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Είναι συνειδητή η επιλογή της παρούσας κυβέρνησης να «αδειάσει» το ταμείο προκειμένου να “δέσει τα χέρια” της επόμενης κυβέρνησης που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, έχοντας μικρά περιθώρια ελιγμών να ασκήσει πολιτική».

Ο Ευ. Τσακαλώτος του απάντησε, τονίζοντας πως παραβλέπει τις επιστημονικές του γνώσεις προκειμένου να αναρριχηθεί στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. «Κατανοώ το άγχος του κ. Τσακλόγλου να πλασαριστεί εν όψει εκλογών, αλλά δεν ήταν ανάγκη να παραβλέψει τις πανεπιστημιακές του γνώσεις: αυθαίρετη μεθοδολογία, αυθαίρετο σημείο έναρξης, καμία σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που υπηρέτησε πιστά προ και μετά κρίσης. Κρίμα.».