Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή», η Ε. Αχτσιόγλουδήλωσε ότι στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να στηρίξει τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιθώριο. Παραδέχτηκε ότι έκαναν λάθη και υποτίμησαν τη σωρευτική επίδραση της κρίσης, ενώ επισήμανε πως ανήκουν στο ιστορικό ρεύμα της Αριστεράς και είναι λογικό από τους πολίτες να έχουν την απαίτηση για πολιτικές υπέρ των πολλών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Και κάθε φορά που αναγκαζόμασταν να κάνουμε κάτι τέτοιο, γνωρίζαμε ότι εξυπηρετούσαμε έναν μεγαλύτερο στόχο: να βγει η χώρα από τα Μνημόνια, να ανακτήσουμε τη δυνατότητα χάραξης πολιτικής, να στηρίξουμε εκείνους και εκείνες που η κρίση είχε οδηγήσει στο περιθώριο και στην απόγνωση.

Προφανώς σε αυτήν την πορεία κάναμε λάθη και συχνά υποτιμήσαμε τη σωρευτική επίδραση της κρίσης. Για παράδειγμα, είναι γεγονός ότι το 83% της φορολογικής επιβάρυνσης επιβλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις την περίοδο 2010 – 2014 και το υπόλοιπο 17% από το 2015 και έπειτα. Ο πολίτης όμως -λογικά- δεν κάνει αυτόν τον επιμερισμό. Περιμένει από εμάς περισσότερα. Γιατί, ξέρετε, ανήκουμε σε ένα ιστορικό ρεύμα, της Αριστεράς, που οι πολίτες -ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους τοποθέτηση- προσδοκούν ότι μπορεί να κάνει περισσότερα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών. Και εκεί είναι το κρίσιμο στοίχημα για εμάς.

Σε σχέση με το ζήτημα της Βουλής, η κυβέρνηση υιοθέτησε μια πρόταση της Ν.Δ., και συγκεκριμένα του κ. Τραγάκη, η οποία αφορούσε οριζόντια τη δυνατότητα μετάταξης ήδη δημοσίων υπαλλήλων στη Βουλή. Αυτό προφανώς δεν αναιρεί τους εσφαλμένους χειρισμούς από τη δική μας πλευρά. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για την ακύρωση των διαδικασιών και η αυτοκριτική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η ερώτησή σας αν θέλετε, αποδεικνύουν ότι η Αριστερά δεν θεωρεί ότι η κοινωνία τής χρωστάει κάποια προνομιακή μεταχείριση».

«Ο Μητσοτάκης θέλει να αμείβονται με ψίχουλα οι εργαζόμενοι»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι έχουν ως πρότυπο τις χώρες όπου οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αναπτύσσονται και οι εργαζόμενοι σε αυτές αμείβονται με ψίχουλα. Επανέλαβε πως ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει το debate με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση.

«Η προσπάθεια της Ν.Δ. να αποφύγει με κάθε τρόπο την προγραμματική αντιπαράθεση πριν από τις εκλογές είναι εμφανής και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, του είναι δύσκολο να κρύψει τις πραγματικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: την αντίληψη που θεωρεί τους ελέγχους και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και τη μείωση της φορολογίας για τους πραγματικά οικονομικά ισχυρούς. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι υπονοεί πως δύο βασικά ελεγκτικά όργανα, όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΣΔΟΕ, θα αδρανοποιηθούν σκόπιμα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Πρόκειται για μια ιδεοληπτική αντίληψη, που σκόπιμα ξεχνά ότι ο κύριος όρος για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι η ύπαρξη κανόνων για όλους. Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εφαρμοστεί στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και είχε καταστροφικές συνέπειες: οδήγησε σε μια κατάσταση διαρκούς ύφεσης και μέτρων λιτότητας και εντέλει στη χρεοκοπία της χώρας. Προφανώς, το πρότυπο του κυρίου Μητσοτάκη είναι κάποια χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αναπτύσσονται και οι εργαζόμενοι σε αυτές αμείβονται με ψίχουλα. Ε, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν παράδεισο off shore και εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

«Το ΚΙΝΑΛ γοητεύεται από την παλινόρθωση της Δεξιάς»

Ερωτηθείσα για την Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε πως παραμένει στρατηγική επιλογή για μια πειστική και ενωτική απάντηση στην ανάπτυξη της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού και επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ, που δείχνει ότι γοητεύεται με την προοπτική της παλινόρθωσης της Δεξιάς.

«Η Προοδευτική Συμμαχία είναι βασική -όχι μοναδική- προϋπόθεση για μια πειστική και ενωτική απάντηση στην ανάπτυξη της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό που σίγουρα εκπλήσσει είναι η απροθυμία του Κινήματος Αλλαγής να συγχρονιστεί με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Η επίμονη επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει τη γοητεία που ασκεί στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η προοπτική της δεξιάς παλινόρθωσης στη χώρα. Αυτό το δεδομένο ενισχύει την επικαιρότητα της πρόσκλησης που απευθύναμε πριν από τις ευρωεκλογές. Προοδευτική απάντηση στο σήμερα για να αποφασίσουμε για τις ζωές μας».