Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 15 άμαχοι, 14 στρατιώτες και πέντε αντάρτες, διευκρίνισε η οργάνωση, αναφέροντας ότι σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στην Ιντλέμπ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει από την Παρασκευή μεγάλης έκτασης επίθεση.

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Αναν δήλωσε πως είναι αισιόδοξος, αφού παρουσίασε μια σειρά προτάσεων στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ με τον οποίο συναντήθηκε για δεύτερη φορά. Ο Αναν είπε ακόμα πως η αποστολή του είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας. «Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη και επικίνδυνη που δεν μας επιτρέπεται να αποτύχουμε», τόνισε ο διεθνής απεσταλμένος.

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος είναι να γίνουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Πρέπει να σταματήσουμε τους σκοτωμούς, την δυστυχία και τις παραβιάσεις που σημειώνονται σήμερα και μετά να υπάρξει χρόνος για μια πολιτική διευθέτηση», πρόσθεσε ο Αναν.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως παρουσίασε μια σειρά προτάσεων στον Σύρο πρόεδρο που θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη χώρα και θα βοηθήσουν στην έναρξη μιας διαδικασίας για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Κόφι Αναν επισήμανε πως οι συνομιλίες του με τον Ασαντ επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να «σταματήσουν αμέσως οι βιαιότητες, να υπάρξει πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να αρχίσει διάλογος».

«Η ρεαλιστική αντίδραση είναι να αποδεχτεί την αλλαγή και να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τις σταθερές βάσεις για μια δημοκρατική Συρία», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας πως είναι αδύνατον να αντισταθεί κανείς στον άνεμο της αλλαγής που πνέει, ο Αναν είπε πως πίεσε τον Ασαντ «να διαβάσει μια παλιά αφρικάνική παροιμία που λέει πως αν δεν μπορείς να αλλάξεις τον άνεμο, τότε πρέπει να αλλάξεις την κατεύθυνση που πανιού σου».

Είμαι εδώ πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όλοι οι Σύροι που συνάντησα επιθυμούν την ειρήνη. Θέλουν να σταματήσουν οι βιαιότητες και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους», κατέληξε ο Κόφι Αναν.