Όλα τα μέτρα θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο για ευνόητους λόγους, θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, ώστε να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει έναντι της τρόικας. Εξάλλου ένα νέο πιο σκληρό ασφαλιστικό, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, και νέες περικοπές στο δημόσιο, πριν καλά – καλά υιοθετηθούν περιλαμβάνονται στα μέτρα του νέου μνημονίου.
 
Ειδικότερα, μετά την περικοπή των επικουρικών που θεσμοθετήθηκε στο μνημόνιο, θα προχωρήσει και η περικοπή του εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου -όπως τονίζεται στο Μνημόνιο- να αντανακλά τις πραγματικές εισφορές των εργαζομένων.
 
Παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστεί και η καταβολή των κύριων συντάξεων, με στόχο να μη δημιουργηθεί έλλειμμα στα Ταμεία από τη σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3%.
 
Να σημειωθεί ότι βάσει των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουμε προχωρήσει και σε νέα περικοπή των κοινωνικών προγραμμάτων. Σε αντικατάσταση των σημερινών επιδομάτων θα υπάρξει έκθεση ελέγχου η οποία θα περιλαμβάνει προτάσεις προς την Κυβέρνηση επί των αντικειμενικών στόχων, το σχεδιασμό και την εφαρμογή μορφών κοινωνικής πολιτικής με στόχο νέα εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ.
 
Οι φοροαπαλλαγές θα αποτελέσουν «παρελθόν» για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αφού θα καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
 
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, που ξεκινά το προσεχές διάστημα, τα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν για το 2012 περιλαμβάνουν:
 
Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου εντός του έτους, με αλλαγές στο σύστημα των κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου.
 
Κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.
 
Περικοπές στις αποδοχές των 250.000 λειτουργών του δημοσίου (στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, διπλωματών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών καθηγητών), που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, κατά μέσο ποσοστό μεγαλύτερο του 10% που προβλέπει το Μνημόνιο.
 
Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι επιδομάτων πολυτεκνικών, φοιτητικών, ανεργίας και αναπηρίας θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς θα τεθούν νέα χαμηλότερα όρια δηλωθέντων και τεκμαρτών εισοδημάτων.