Ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή είθισται να αυξομειώνεται μετά από εκλογές. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενδέχεται να συμβεί… πριν. Εάν επαληθευτούν τα προγνωστικά, οι επόμενες ημέρες μπορούν να «φέρουν» δύο νέες κοινοβουλευτικές ομάδες: του κόμματος Κατσέλη-Καστανίδη που κάνει πρεμιέρα στις 12 το μεσημέρι στο Ζάππειο και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» (του Π. Καμμένου). 

Ο αριθμός «δέκα» 
Το «κλειδί» βρίσκεται στον Κανονισμό της Βουλής: Για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας με πλήρη δικαιώματα (εκπροσώπηση, γραφεία, χρόνος στις εργασίες κλπ) απαιτείται αριθμός δέκα βουλευτών. Η ΔΗΜΑΡ (όπως και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη) αριθμούν πέντε και τέσσερις βουλευτές, αντίστοιχα, οι οποίοι υπολογίζονται ως ανεξάρτητοι.

Εάν λοιπόν τα δύο νεοσύτατα κόμματα αποκτήσουν από δέκα βουλευτές έκαστο και εάν στη ΔΗΜΑΡ προσχωρήσουν οι επτά διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. απ΄αυτούς που καταψήφισαν το Μνημόνιο 2), τότε η Βουλή… θα γίνει οκτακομματική. Και θα δώσει μία γεύση από το πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική γεωγραφία την επομένη της κάλπης… 

 
Διαβάστε περισσότερα: