Οι περικοπές πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να παρουσιάσει εντός του μήνα η Μαδρίτη.
 
Το πρόγραμμα, που θα κινείται σε τριετή ορίζοντα ξεκινώντας από φέτος -και γνώση του οποίου θα λάβουν οι Βρυξέλλες- στοχεύει και να υπογραμμίσει την δέσμευση της κυβέρνησης Ραχόι να μειώσει το έλλειμμα.
 
Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στις 2 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση του δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 4,4% του ΑΕΠ εφέτος.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σκαρφάλωσε έως το 5,75%, ενώ ενδεικτική της νευρικότητας των επενδυτών και της συνακόλουθης αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων είναι η μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων (στο 1,70% το δεκαετές) και η ραγδαία ανατίμηση του ελεβετικού φράγκου που δύο φορές τις τελευταίες ημέρες «έσπασε» το όριο του 1,20 ανά ευρώ.
 
Σήμερα, Μ. Τρίτη, η απόδοση του 10ετούτς ισπανικού ομολόγου ανήλθε έως το 5,87% (+0,12%) και το spread με τα γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε στις 418 μονάδες βάσης (+15). Τα CDS σημείωσαν άνοδο 18 μονάδων στις 480. Ανοδικά κινούνται επίσης οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
 
Υπό πίεση είναι και το ευρώ, που υποχώρησε κατά 0,30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,3065 δολάρια και έναντι του ιαπωνικού κατά 0,60% στα 106,13 γεν.
 
Ο νέος στόχος για το ισπανικό έλλειμμα τέθηκε από το Eurogroup στο 5,3% του ΑΕΠ.
 
Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι το κρατικό χρέος θα ανέλθει εφέτος στο επίπεδο-ρεκόρ του 79,8% του ΑΕΠ.
 
Τα 10 δισ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από υγεία και παιδεία πρέπει να προστεθούν στα μέτρα 27 δισ. ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
 
Ο στόχος για το έλλειμμα του 2013 έχει παραμείνει αμετάβλητος στο 3%.
 
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση τη Μ. Δευτέρα, θα επιταχύνει τις πωλήσεις μεριδίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων των περιφερειών στο 1,5% του ΑΕΠ.
 
Η Κομισιόν χαιρέτισε αυτά τα μέτρα, με τον εκπρόσωπο Ολιβιέ Μπαΐγί να δηλώνει τη Μ. Τρίτη ότι αν και η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αξιολόγηση του κειμένου για τον εφετινό πρϋπολογισμό, η άποψη της είναι θετική.