«Η Συρία παραβίασε τα τουρκικά σύνορα, πυροβολώντας στην Τουρκία» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το χθεσινό επεισόδιο στη μεθόριο. 
 
Ερωτηθείς για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης εντός του εδάφους της Συρίας, ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα. Αν οι κινήσεις της Συρίας μας υποχρεώσουν, θα περάσουμε σε συριακό έδαφος».
 
«Η Τουρκία θα κάνει ό,τι έκαναν άλλες χώρες στο παρελθόν. Είναι δικαίωμά της» δήλωσε.
 
Η γείτονική χώρα φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 25.000 σύρους πρόσφυγες, και είναι βέβαιο ότι στα εδάφη της θα περάσουν χιλιάδες ακόμη λόγω των βιαιοτήτων του καθεστώτος Άσαντ.
 
Από την πλευρά του, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ υποστήριξε ότι «η Τουρκία υπονομεύει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν», κατηγορώντας την Άγκυρα ότι εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς και τους βοηθά να περνάνε τα σύνορα. 
 
«Πώς θα το ικανοποιήσουμε τις προβλέψεις του σχεδίου (σ.σ Άναν) όταν ακόμη υπάρχουν παράνομες παραδόσεις όπλων και διακομιδή ανταρτών από την Τουρκία;» διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέκοψε την επίσκεψη που πραγματοποιούσε στην Κίνα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και επιστρέφει στην Τουρκία εσπευσμένα, έπειτα από την αιφνίδια κλιμάκωση της έντασης στα τουρκο-συριακά σύνορα.