Όπως ανακοινώθηκε, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο.

Η σελίδα του 27χρονου ήταν σατιρική και αναφερόταν στον πατέρα Παΐσιο και στους πιστούς που ακολουθούν τη διδασκαλία του. Σε βάρος του νεαρού σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων.

Σημειώνεται ότι της σύλληψης προηγήθηκε κατάθεση στη Βουλή (στις 20/9) σχετικής ερώτησης προς τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη από τον βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά.

Την αντίθεσή της για τη σύλληψη του 27χρονου που διατηρούσε τη σελίδα στο Facebook εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης η ΔΗΜΑΡ. Επισημαίνει ότι η σύλληψη του 27χρονου φανερώνει σε συμβολικό επίπεδο, «ένα κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής». Συνιστά προσβολή «όχι μόνο της ελευθερίας του λόγου», αλλά και για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. 

Όπως επίσης και ο ΣΥΡΙΖΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι «οι ίδιες ακριβώς δικαστικές και αστυνομικές αρχές που αφήνουν ατιμώρητες τις καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις, έσπευσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να διωχθεί ο δημιουργός της σελίδας». Παρατηρεί επίσης ότι «στην Ελλάδα του 2012, μπορεί κάποιος να βρεθεί στη φυλακή αν κάνει πλάκα με τη θρησκοληψία, αλλά δεν διώκεται όποιος στην ιστοσελίδα του καλεί στην εξόντωση των μεταναστών και των ψυχικά πασχόντων».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κορυφαία πράξη παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που κανονικά θα έπρεπε να την προφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού».

Τονίζεται ακόμη ότι «είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2012 να συλλαμβάνεται πολίτης εξαιτίας σατιρικού σχολιασμού σε προσωπική σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που συμβαίνει μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η τρόικα εσωτερικού δεν ισοπεδώνει μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό γίνεται επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως «η ελευθερία του λόγου συμπεριλαμβάνει και τη σάτιρα, όσο “ασεβή” και “προσβλητική” κι αν τη θεωρούν κάποιοι». «Όπως, ακριβώς, δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει την ταινία για τον Μωάμεθ, έτσι δεν μπορεί να διώξει τη σελίδα για τον “Όσιο Παστίτσιο”», συμπληρώνει.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δικαιώνεται πλήρως η πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για άμεση κατάργηση της αναχρονιστικής και αντιδημοκρατικής διάταξης περί βλασφημίας. Εξίσου επίκαιρη, αποδεικνύεται και η θέση μας για το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας».