«Είσαι μικρός γιατί εγώ είμαι μεγάλος,
είσαι ωραίος επειδή εγώ είμαι ο άσχημος» 
Τζίμης Πανούσης 

Πριν από λίγες ημέρες το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι 150.000 δικαιούχοι κύριας και 110.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης δεν απογράφηκαν ως όφειλαν εντός των προθεσμιών. Η ανακοίνωση, που άφηνε να εννοηθεί ότι όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι έπαιρναν ως τώρα παράνομα τη σύνταξή τους, είχε σκοπό να ενισχύσει το φιλοσόφημα «μαζί τα φάγαμε», να διαδώσει οριζόντια ένα συναίσθημα συνενοχής και να προετοιμάσει τους συνταξιούχους γι' αυτά που έρχονται. Δεν είμαι ρεπόρτερ -και άρα δεν γνωρίζω πώς να διασταυρώσω τέτοιες πληροφορίες- έχω όμως google. Βρίσκω ότι συνολικά οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ είναι 1.047.601 και υπολογίζω ότι οι 260.00 που δεν απογράφηκαν είναι ένας στους τέσσερις. Ένας στους τέσσερις είναι επίσης άνεργος αυτή την περίοδο. Κι όμως ενώ η ανεργία είναι παρούσα στον κοινωνικό μου περίγυρο θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι που γνωρίζω παίρνουν τίμια τη σύνταξή τους μετά από δεκαετίες εργασίας και εισφορών.

Η έλλειψη σύνδεσης είδησης και εμπειρίας μού έφερε στο μυαλό τις ανακοινώσεις περί αναγνωσιμότητας διαφόρων ενημερωτικών ιστοσελίδων. Το newsbeast ανακοίνωνε 3,6 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες μέσα σε ένα μήνα. Το νούμερο είναι εξωπραγματικό. Για να ισχύει θα έπρεπε οποιοσδήποτε είχε σύνδεση στο internet να ενημερώνεται αποκλειστικά και καθημερινά από αυτήν την ιστοσελίδα. Ελπίζω ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.  

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί αυτές τις ημέρες είναι το «Καρούζος gate». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, ο κύριος αυτός εμπλέκεται στο ξέπλυμα 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ με αγοροπωλησίες ακινήτων. Είπαμε, δεν είμαι ρεπόρτερ και δεν γνωρίζω το ρεπορτάζ. Από όσα διαβάζω, ο κύριος Καρούζος μου φαίνεται πάρα -μα πάρα- πολύ ένοχος διαπλοκής. Ωστόσο το νούμερο ακούγεται υπερβολικό. Μπαίνω στο internet και ψάχνω το ακριβότερο πολυτελές ακίνητο που πωλείται. Βρίσκω μια βίλα με εσωτερικές πισίνες και διαμορφωμένο κήπο δύο στρεμμάτων στην πολύ δελεαστική τιμή των 27 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρέπει να αγοράστηκαν περίπου 400 τέτοιες κατοικίες. Σκέφτομαι ότι το ποσό γράφτηκε μόνο και μόνο για να είναι συγκρίσιμο με το πακέτο μέτρων της τρόικας και να πυροδοτήσει συγκεκριμένους συνειρμούς.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στο τηλεοπτικό στούντιο και τα βάζει με το σοβιετικού τύπου κράτος που μας έφερε ως εδώ. Αναφέρεται στους ένα εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους που εξαιτίας τους εκτοξεύτηκε το χρέος. Δεν είμαι ρεπόρτερ αλλά γνωρίζω (όπως γνωρίζει και ο Λοβέρδος) ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι λιγότεροι από 700.000, υπολογίζοντας ακόμα και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, αλλά και όσους έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου και άρα δεν απολαμβάνουν τη μονιμότητα.

Σήμερα τα περισσότερα ΜΜΕ μεταδίδουν (άλλοτε σοβαρά και άλλοτε μεταξύ αστείου και σοβαρού) για την πρόθεση μιας ΜΚΟ με το όνομα END να αγοράσει όλο το ελληνικό και κυπριακό χρέος με ήδη κατατεθειμένα ομόλογα αξίας 600 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέλη αυτής της ΜΚΟ είναι απλοί εργαζόμενοι που υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους μια αμύθητη περιουσία σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου την οποία είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν (έστω και με κάποιους όρους) γιατί «τα σάβανα δεν έχουν τσέπες». Μπορεί να μην είμαι ρεπόρτερ αλλά, στ΄ αλήθεια, χρειάζεται;

Ο Πλάτωνας έλεγε ότι οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στη γνώση και όχι στα νούμερα. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από νούμερα. Δεν υπάρχει άλλωστε ευκολότερος τρόπος να πεις ψέματα. Υποτίθεται ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την ευθύνη της διασταύρωσης των πληροφοριών και της δημιουργίας ενός πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί κάθε είδηση να λειτουργήσει και να αποδώσει την αλήθεια της. Αλλά – guess what- οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είτε είναι στο κόλπο είτε εκβιάζονται για να παίξουν το παιχνίδι αυτών που είναι στο κόλπο. Πρέπει λοιπόν να ακονίσουμε τα αντανακλαστικά μας γιατί αλλιώς -όπως έλεγε και ο Τζιμάκος σε ένα show της περασμένης δεκαετίας- θα ισχύει το «οι Έλληνες έχουμε όλοι τεράστιο IQ· 140 ίσως και 150. Κάτω από το μηδέν, αλλά πολύ μεγάλο νούμερο».