Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την αγωγή που κατέθεσε η τράπεζα Πειραιώς κατά του δημοσιογραφικού οργανισμού Reuters. Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο υπεύθυνος Τύπου της τράπεζας, κος Κοτόφωλος, ο οποίος ενοχλήθηκε από την επιμονή του δημοσιογράφου του Reuters στην επίκληση των αρχών δεοντολογίας και με γνήσια αγανάκτηση ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πολύ καλά τι πάει να πει δημοσιογραφία αφού και ο ίδιος υπηρετεί το λειτούργημα από την θέση του οικονομικού συντάκτη στην Καθημερινή εδώ και 20 χρόνια.


Ο κύριος Κοτόφωλος είναι προφανώς ανεπαρκής και για τις δύο θέσεις. Ως δημοσιογράφος παρέχει τις χειρότερες υπηρεσίες στην ενημέρωση αφού το ασυμβίβαστο μεταξύ των δραστηριοτήτων του είναι εμφανές σαν το γάλα γύρω από τη μύγα ενώ και ως εκπρόσωπος της τράπεζας η αφέλεια με την οποία παρουσιάζει την εξόφθαλμη διαπλοκή ως επιχείρημα κατηγορίας δεν πρέπει να του χάρισε και το βραβείο «υπάλληλος του μήνα».

Ο κύριος Κοτόφωλος μετά την παρουσία του στη δίκη θα έπρεπε να συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας να κατακτήσει την πρώτη θέση στην ανεργία και μάλιστα προσφέροντας δύο θέσεις μονομιάς στον εθνικό στόχο.

Η αποκάλυψή του θα έπρεπε να προκαλέσει εισαγγελική έρευνα στα ΜΜΕ για να διερευνηθεί η πιθανότητα χρηματισμού των δημοσιογραφικών οργανισμών. Θα έπρεπε να ταρακουνήσει το ΕΣΡ και οποιοδήποτε άλλο όργανο προάσπισης των θεσμών και της διαφάνειας. Θα έπρεπε τουλάχιστον να σκανδαλίσει την κοινωνία.

Προχτές ο Άντριου Μίτσελ, στενός συνεργάτης του Ντέιβιντ Κάμερον, οδηγήθηκε σε παραίτηση επειδή πριν από μερικές ημέρες αποκάλεσε κρετίνους τους αστυνομικούς που δεν του επέτρεπαν να περάσει σε απαγορευμένη περιοχή με το ποδήλατο. Η προσπάθεια κάλυψής του από τον Πρωθυπουργό της Μ.Βρετανίας δεν ήταν αρκετή για να σώσει τη θέση του.

Διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο σας ήρθε στο μυαλό ο Κίμων Κουλούρης; Αυτό συνέβη γιατί τα εγχώρια ΜΜΕ αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να χτίσουν το θυμό εναντίων ενός λαϊκιστή πολιτικού ενώ δεν προσέφεραν ούτε ένα λεπτό στην κάλυψη της διαμάχης μιας τράπεζας με ένα διεθνή δημοσιογραφικό οργανισμό που αποκάλυψε τη διαφθορά της πρώτης.

Δεν ήρθε άρα η ώρα να σκανδαλιστούμε απλώς ως κοινωνία, ήρθε η ώρα να διαλέξουμε με τι θα σκανδαλιστούμε. Πρέπει πριν τα βάλουμε με τα κακώς κείμενα να σιγουρευτούμε ότι δεν κατευθυνόμαστε από τους ίδιους που μας έφεραν ως εδώ. Το σύστημα διαπλοκής που ελέγχει την ενημέρωση θέλει να προσωποποιήσει τον θυμό. Να κάψει μερικούς αδύναμους κρίκους και να συνεχίσει να μας πουλάει συνενοχή στη διαφθορά.

Ο κύριος Κοτόφωλος είναι αφελής. Εμείς;