Μέσα από την ξενάγηση θα μπορεί κανείς να γνωρίσει σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και το έργο του Έλληνα γλύπτη, που γεννήθηκε το 1903 και πέθανε το 2004, σε ηλικία 101 χρονών!

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και η γυναίκα του, ζωγράφος, Ελένη Ζογγολοπούλου-Πασχαλίδου, υπήρξαν από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού από τον πόλεμο και μετά, και πέρασαν όλη τη μακρά ζωή τους δουλεύοντας  και δημιουργώντας στο ατελιέ του σπιτιού τους (κοντά στην ομώνυμη Πλατεία), το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα του Ιδρύματος που ίδρυσε ο γλύπτης.

Ο Ζογγολόπουλος θεωρούσε ότι δεν νοείται γλυπτική που να μην ενέχει στοιχεία αρχιτεκτονικής. Δημιούργησε έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία δούλευε σε μικρές διαστάσεις, έχοντας το όραμα του μεγάλου έργου το οποίο έβλεπε και σαν αρχιτεκτόνημα πού εντάσσεται στο τοπίο. Μελετούσε ενδελεχώς τα έργα του σε συνεργασία με ειδικούς μηχανικούς και άλλους τεχνικούς επιστήμονες, για τη γερή κατασκευή και την καλή λειτουργία τους.

Μεγάλης κλίμακας γλυπτά του είναι τοποθετημένα σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και πλατείες στην  Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ζάλογγο, Κρήτη, Δελφοί, Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Βαϊμάρη κ.λπ.


——————————

Η Γλυπτοθήκη βρίσκεται επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου και είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα. Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού 210-6834550, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου : www.zongolopoulos.gr, 210-6712210.