Ο Λόρκα γράφει το έργο «Ο Έρωτας του Δον Περλιμπλίν με την Μπελίσα στον κήπο του» το 1928 σε μια σειρά έργων για κουκλοθέατρο. Το λέει: « Ερωτικό αλληλούια, με ένα πρόλογο και τρεις σκηνές». Ανεβαίνει για πρώτη φορά το 1933. Tο έργο είναι μια σειρά ποιητικών επαναλήψεων, ένα  παιχνίδι πλοκής πάνω σε ένα πολυχρησιμοποιημένο ερωτικό θέμα: τον έρωτα ανάμεσα σε έναν ηλικιωμένο άνδρα και σε μια νέα ελκυστική γυναίκα. Ο Λόρκα δημιουργεί ένα κομψό αριστούργημα που έχει παρουσιαστεί χιλιάδες φορές στο θέατρο και έχει εμπνεύσει συνθέτες να γράψουν σημαντικά μουσικά έργα.

Η παράσταση του θιάσου «Θ όπως Θέατρο» θέλει να αναδείξει με λιτότητα και χιούμορ, τη δύναμη του Έρωτα, που μεταμορφώνει την «κούκλα» Μπελίσα και τον αδιάφορο ηλικιωμένο εργένη σε δύο παλλόμενα ανθρώπινα πλάσματα, που καταφέρνουν την απογείωση μιας τραγικής, αλλά και καθαρτικής αποθέωσης (ή, μήπως, εξανθρωπισμού;). Η μουσική σύνθεση και η ζωντανή της εκτέλεση υπογραμμίζουν την ποιητική και μουσική διάσταση του έργου και τονίζουν την αυστηρότητα και μαζί τη λεπτότητα της κίνησης και του ρυθμού.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, σαν:

«Παρακινδυνευμένος, αλλά θριαμβευτικά επιτυχημένος συνδυασμός γεωμετρίας και χάους, φάρσα μαζί και κουκλοθέατρο, μπαλλέτο ή όπερα δωματίου … Ένα Ποίημα που γίνεται Θέατρο, αποκαλύπτοντας στη σκηνή τις κρυφές του διαστάσεις … Μια γκροτέσκα μίμηση μοιχείας, που καταλήγει σ' ένα ρομαντικό ειδύλλιο θανάτου».

Τέλειος γνώστης του θεάτρου και αληθινός ποιητής, ο Λόρκα κατορθώνει, επιστρατεύοντας αυτούσιο τον σκηνικό οπλισμό της παλιάς φάρσας, να δώσει καινούρια ζωή σ' ένα τετριμμένο θέμα και να δει πίσω από τον παραλογισμό των ανθρωπίνων σχέσεων, το συγκλονιστικό όραμα μιας αλήθειας που δεν είναι σε όλους προσιτή, κάνοντάς μας από θεατές, συν-ένοχους.


             
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία και Φωτισμοί: Kωστής Kαπελώνης
Σκηνικά: Αναστασία Νουκάκη
Kοστούμια και Κούκλες: Λία Αλαβάνου
Μουσική: Κορίνα Παπαδόδημα
Επιμέλεια Κίνησης: Ειρήνη Στρατηγοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Φώτης Θωμαΐδης και Ηρώ Κωστή – με τη συνοδεία μικρής ορχήστρας: Κορίνα Παπαδόδημα (βιολί), Λητώ Χριστοδουλοπούλου (κιθάρα), Αναστασία Νουκάκη (φλάουτο).
Επιμέλεια παραγωγής: Δήμητρα Κύργιου

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 8:00 μ.μ. στο Studio Mαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134 Εξάρχεια, 210-64 53 330). Tιμή εισιτηρίου 12,00 ευρώ.