Αν ιστορικά η περφόρμανς συνδέεται με το σπάσιμο της κανονικότητας, τη δράση, την έντονη σωματικότητα, την αναμέτρηση του καλλιτέχνη με το δημόσιο χώρο, μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περφόρμανς που παρουσιάζονται τελευταία σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις δανείζονται τη  φαινομενικά στεγνή φόρμα της ακαδημαϊκής διάλεξης.  Αυτός ο κύκλος διαλέξεων, μέσα από παρουσίαση οπτικού υλικού (μεταξύ των οποίων και βίντεο από lecture performances Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών), ανέκδοτες συνεντεύξεις και σχετική βιβλιογραφία, θα συστήσει πρωτοπόρους σύγχρονους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το εν λόγω μέσο, και θα επιχειρήσει να καταγράψει το φαινόμενο της δημοφιλίας της  lecture performance,  να το συνδέσει με τις ευρύτερες συνθήκες της εποχής σε διαφορετικές εικαστικές σκηνές του κόσμου και να διερευνήσει τις εφαρμογές του από Έλληνες καλλιτέχνες μεσα στο τρέχον κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο.

Η έμφαση δεν θα δοθεί μόνο σε μια ανάλυση της lecture performance ως «είδος» τέχνης από τη σκοπιά της ιστορίας και θεωρίας της τέχνης, αλλά μέσα από συζητήσεις με νέους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και συνεντεύξεις θα συζητηθούν διαφορετικές όψεις της λεγόμενης «εκπαιδευτικής στροφής» στην τέχνη, και θα τεθούν θέματα όπως τα όρια του διδακτικού και η τέχνη ως εργαλείο για την ενεργή κατανόηση της Ιστορίας.

Live lecture performance θα παρουσιάσει ο Jeremiah Day, ενώ guest speakers είναι οι καλλιτέχνες Γ. Ιωαννίδου και Γ. Παπαδόπουλος.