Κάθε εποχή έχει τις προφητείες και τους προφήτες που της ταιριάζουν. Η εποχή της θεμελίωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία όπως αποδεικνύεται σήμερα υλοποιήθηκε καχεκτικά και μόνο ως προς το δεύτερο σκέλος της, ήταν γεμάτη από θετικές προφητείες για το επερχόμενο μέλλον. Όχι ότι δεν εκφράζονταν και τότε επιφυλάξεις για το ευρωπαϊκό σχέδιο – όμως κυρίαρχη θέση στον δημόσιο διάλογο λάμβαναν οι θετικές προφητείες εκπροσώπων της ευρωπαϊκής και ελληνικής εξουσίας και των αναπαραγωγών της στα μέσα ενημέρωσης. Η ιδιαιτερότητα των προφητειών αυτών είναι ότι αφορούσαν το πολύ άμεσο μέλλον. Η αντίστροφη μέτρηση προς την εγκαθίδρυση του παραδείσου επί της γης πλησίαζε στο τέλος της. Σε λίγο ο πρωθυπουργός θα έβγαζε τα πρώτα ευρώ από το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας κι από τότε θα ζούσαμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο όπου όλες οι καταναλωτικές μας ανάγκες θα μπορούσαν επιτέλους να καλυφθούν με το φθηνό χρήμα των τραπεζών. Επρόκειτο για μια συλλογική πλάνη από τη μια μεριά και για μια συστηματική μεθόδευση εις βάρος των αφελών από την άλλη. Να ένα μικρό ανθολόγιο τέτοιων προφητειών. Μη διστάσετε να διαγράψετε με κόκκινο μελάνι ό,τι δεν πραγματοποιήθηκε και να μετρήσετε τις λέξεις που απομένουν.
 
«Η αντικατάσταση των εθνικών τραπεζογραμματίων και κερμάτων […] θα επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως μέρος μιας κοινότητας, την αντίληψή μας για την ιστορία μας, τις σχέσεις μας τόσο με τους γειτονικούς λαούς όσο και με τον τόπο μας. Σημαντική επίδραση θα έχει και στον τρόπο με τον οποίον νοούμε την ιδιότητά μας ως Ευρωπαίων• ως εκ τούτου θα προωθήσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα συντελέσει στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ευημερίας ανά την Ευρώπη» (Willem F. Duisenberg, πρόεδρος ΕΚΤ, Το Βήμα 30/12/2001).
 
«Αφήνουμε πίσω μας την εποχή της νομισματικής αστάθειας και του υψηλού πληθωρισμού. Εξασφαλίζουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, την ισότιμη συμμετοχή μας στον σκληρό πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών εθνών. Ισχυροποιούμε τη θέση μας στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια και στην Παρευξείνια ζώνη» (Γιάννος Παπαντωνίου, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Το Βήμα 30/12/2001).
 
«Στα αμέσως επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι οι Έλληνες [επενδυτές] θα αρχίσουν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη διεύρυνση των μετοχικών επιλογών που προσφέρει το ενιαίο νόμισμα και θα στραφούν σε μετοχικές τοποθετήσεις σε χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί και από τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου. Υπολογίζεται ότι ύστερα από τρία-πέντε έτη ποσοστό 40% των επενδύσεων θα είναι τοποθετημένο στο εξωτερικό» (Γ. Παπαϊωάννου, δημοσιογράφος, Το Βήμα, 30/12/2001).
 
«Όπως οι περισσότεροι εκτιμούν, το 2000, και ειδικότερα το δεύτερο εξάμηνο αυτού, υπό την επίδραση των παραπάνω τριών νέων συνθηκών [κλείδωμα ισοτιμίας δραχμής, μειωμένα επιτόκια, μείωση δεσμεύσεων εμπορικών τραπεζών έναντι κεντρικής], θα φέρει κατακλυσμιαία γεγονότα στην ελληνική οικονομία. Οι συγχωνεύσεις και οι συγκεντρώσεις στον τραπεζικό τομέα θα ολοκληρωθούν τότε, γεγονός που θα παρασύρει και τις επιχειρήσεις σε νέο γύρο εξαγορών και συνεργασιών. Σε εκείνη τη φάση τοποθετούνται χρονικά οι μεγάλες κινήσεις οριστικής αναδιάταξης των οικονομικών δυνάμεων του τόπου και θα εμφανισθούν με μεγαλύτερη ένταση οι τάσεις εξωστρέφειας των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα οδηγήσουν στις πρώτες ελληνικές πολυεθνικές. Την ίδια στιγμή θα ενισχύεται στο μέγιστο βαθμό η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και η στροφή του κοινού προς τα ηλεκτρονικά προϊόντα, η ζήτηση των οποίων θ’ αυξάνει ταχύτατα. Όλα τούτα θα επιβάλουν ταχεία μεταβολή της δομής και οργάνωσης των επιχειρήσεων, οι οποίες βιαίως θα κινούνται προς εγκατάλειψη του μοντέλου οικογενειακής διαχείρισης, γεγονός που θα προκαλέσει έκρηξη κινητικότητας στο χώρο των στελεχών» (Αντώνης Καρακούσης, δημοσιογράφος, Η Καθημερινή, 1/1/2000).
 
«Θα γυρίσουμε στην εποχή των παππούδων μας, όπου οι άνδρες κρατούσαν το επονομαζόμενο ‘καβουράκι’, μικρό δηλαδή πορτοφολάκι ειδικά σχεδιασμένο για τα ψιλά» (Γ. Αγγελίδης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Βιοτεχνών Δερματίνων Ειδών, Το Βήμα, 31/12/2001).