Διαπιστώσαμε κάπως καθυστερημένα ότι το γραφείο τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ασχολήθηκε με το δημοσίευμα του ThePressProject για την «δημιουργική» χρήση της Wikipedia κατά τη σύνταξη της ομιλίας του υπουργού Ν. Δένδια στο John Jay College του City University of New York στις 25 Απριλίου.

Η απάντηση αυτή περιλαμβάνει ορισμένα ψέματα και ορισμένα λάθη σε σχέση με τους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ του ThePressProject. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αν στο γραφείο τύπου απασχολείται και ο συντάκτης της ομιλίας του υπουργού (εκτός αν τη δουλειά την έκανε ο ίδιος ο υπουργός, πράγμα που δεν διαψεύδει στην απάντησή του, εδώ που τα λέμε). Για την ιστορία και για χάρη των χιλιάδων αναγνωστών μας, που δεν είναι τόσο ηλίθιοι όσο νομίζει το γραφείο τύπου του υπουργείου, απαντάμε σε ορισμένες από τις αιτιάσεις της απάντησης που μας αφορούν.

  • Το δημοσίευμα δεν ανήκει στο Left.gr όπως ισχυρίζεται το γραφείο τύπου του υπουργείου, αλλά στο ThePressProject. Το Left.gr αναδημοσίευσε μέρος του ρεπορτάζ, όπως και δεκάδες άλλα διαδικτυακά μέσα κάθε πολιτικής θέσης.
  • Το ρεπορτάζ δεν ήταν ανώνυμο όπως ισχυρίζεται το γραφείο τύπου του υπουργείου, είχε φαρδιά πλατιά υπογραφή, η οποία αναδημοσιεύτηκε και στο Left.gr.
  • Το ρεπορτάζ διαχώριζε ρητά το κομμάτι της ομιλίας του υπουργού που αφορά την πολιτική του υπουργείου και δεν υποστήριξε ότι κι αυτό ψαρεύτηκε από το διαδίκτυο.
  • Τα σημεία της αντιγραφής που επισημάναμε δεν προέρχονται από κείμενα διεθνών συνθηκών, όπως ισχυρίζεται το γραφείο τύπου του υπουργείου. Πρόκειται για εν ψυχρώ αντιγραφή του κειμένου της ανοιχτής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia με αποσιώπηση των εκάστοτε πηγών που αναφέρονται εκεί. Η κουτοπονηριά του συντάκτη της ομιλίας είναι τέτοια που αποκρύπτει τις πηγές ακόμη κι εκεί που η αναφορά των πηγών όχι μόνο θα τον έσωζε από την κατηγορία της αντιγραφής, αλλά και θα αύξαινε το κύρος της τεκμηρίωσης της ομιλίας (π.χ. στο τρίτο παράθεμα του ρεπορτάζ, όπου μια θέση του ΟΗΕ εμφανίζεται ως υπουργική διαπίστωση).
  • Αν για τον υπουργό και το επιτελείο του μπορεί να ισχύει η εξίσωση ThePressProject = Left.gr = ΣΥΡΙΖΑ, τότε και για μας μπορεί να ισχύει η εξίσωση parapolitika.gr = Δένδιας και τότε θα δικαιούμασταν να καγχάσουμε για την «διαρροή» που ακολούθησε τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του ThePressProject, σύμφωνα με την οποία «ο λόγος του [υπουργού] σε σχέση με το συνταχθέν κείμενο ήταν εντελώς διαφορετικός καθώς ο υπουργός συνηθίζει να μιλά από στήθους κρατώντας απλώς τις απαραίτητες σημειώσεις».

Κατά τα λοιπά, εμείς στο ThePressProject δεν έχουμε κάτι να απαντήσουμε. Απαντάμε με τη δουλειά μας στην κατεύθυνση της αδέσμευτης πληροφόρησης της κοινής γνώμης και της διάλυσης των κυρίαρχων μύθων για την τρέχουσα πραγματικότητα. Υπ’ αυτή την έννοια, εμείς και το γραφείο τύπου του υπουργείου είμαστε, πράγματι, σε διαφορετικά μετερίζια.