«Θα ήταν λογικό να συναντηθούν στο Μπαλί, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις στο συριακό ζήτημα», είπε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Πούτιν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ.
 
Ο ίδιος είπε ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συζητούν για την πιθανότητα συνάντησης των δύο ηγετών στη διάρκεια της συνόδου του APEC. Ο Πούτιν αναμένεται να αναχωρήσει από τη Μόσχα για το Μπαλί της Ινδονησίας την Κυριακή.
 
Η Ρωσία, η οποία είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και οι ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με αφορμή τη συριακή κρίση.
 
Ωστόσο, οι δύο χώρες, αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα επί ενός σχεδίου που προβλέπει ότι η συριακή κυβέρνηση θα παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο και στοχεύουν στη διοργάνωση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης.
 
Ο Ομπάμα και ο Πούτιν είχαν σύντομη συνομιλία για τη Συρία στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας G20 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.
 
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα είναι τεταμένες εξαιτίας μίας σειράς θεμάτων περιλαμβανομένης της ρωσικής στάσης στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
 
Τον Σεπτέμβριο, ο Ομπάμα ακύρωσε αμερικανορωσική Σύνοδο Κορυφής μετά την παραχώρηση προσωρινού πολιτικού ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην τεχνικό της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και της CIA, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης και καταζητείται από τις ΗΠΑ.