Τις τελευταίες ημέρες έχει τεθεί ένα ζήτημα για τη μετάδοση της λαϊκής συνέλευσης του συντάγματος από το ThePressProject – αλλά και για το αν θα έπρεπε στον player να εμφανίζεται το λογότυπό του.

Το TPP ψάχνει στην πράξη ποια μπορεί να είναι η νέα δημοσιογραφία των πολιτών και ποια η νέα πολιτεία των δημοσιογράφων.  Είναι ένα νέου τύπου μέσο μαζικής ενημέρωσης, ρομαντικό μεν αλλά και με σαφείς αξιώσεις εγκυρότητας και ακριβολογίας. Είναι ένα περήφανο και εναλλακτικό ΜΜΕ. Βρίσκεται στο Σύνταγμα, επειδή εκεί  γεννιέται κάτι σήμερα και επειδή οφείλει να βρίσκεται εκεί.

Δεν είναι όλα τα ΜΜΕ ίδια. Εμείς δεν κρυβόμαστε,  δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, στο Σύνταγμα ως τώρα οι δημοσιογράφοι μας φέρουν τα διακριτικά του TPP, για να μας αναγνωρίζετε και να είναι σαφές τι κάνουν και γιατί. Από την άλλη, ποτέ δεν επιδιώξαμε κανενός είδους αποκλειστικότητα, ούτε και βάλαμε ποτέ οποιονδήποτε όρο.

Κοντολογίς, στην πλατεία βρισκόμαστε ως μέσο ενημέρωσης που ιεραρχεί την λαϊκή συνέλευση ως εξαιρετικά σημαντική και την πιστή ζωντανή μετάδοσή της ως απαραίτητη. Αν όμως η συνέλευση αποφασίσει ότι οι κάμερες δεν είναι επιθυμητές, θα κλείσουν αμέσως – αφού αυτό επιβάλει η δεοντολογία.

Το ThePressProject δεν είναι blog, δεν είναι μια αυθόρμητη συλλογικότητα και δεν την απαρτίζουν ακτιβιστές εθελοντές. Είναι ένα μικρό ΜΜΕ που θέλει να μεγαλώσει χωρίς να εκμεταλλευτεί κανέναν και είναι περήφανο για την υπογραφή του. Οπότε, οι άνθρωποί του μπορεί να συμμετέχουν στην πλατεία και σαν ενεργοί πολίτες – το ένα δεν αποκλείει το άλλο- αλλά καλό είναι να κάνουμε και σαφές και ξεκάθαρο πότε λειτουργούν σαν δημοσιογράφοι.

Κώστας Εφήμερος