Την Τετάρτη ο κ. Σβόμποντα είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία των «58» και την Πέμπτη το πρωί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, καθώς το συνέδριο του κόμματος είχε αποφασίσει αν εκλέξει ευρωβουλευτή να ζητήσει την ένταξή του στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  
 
«Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα – μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσία του Χάνες Σβόμποντα. 
 
«Το ζήτημα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «δεν είναι να εκλεγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο Έλληνες Ευρωβουλευτές που στη συνέχεια θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζητούμενο δεν είναι καν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα -το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος- να συγκεντρώσει πολλές ψήφους. 
 
»Το ζητούμενο είναι το μέλλον της Ευρώπης, η νέα αφήγηση, η οριστική υπέρβαση της κρίσης και επειδή όπως είπα η Ελλάδα είναι το εργαστήριο για την αντοχή και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα αυτό να προκύψει μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών».
 
Νωρίτερα, και αμέσως μετά τη συνάντηση Σβόμποντα – Κουβέλη, κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι  «δεν μπορεί κάποιος να εκλέγεται ευρωβουλευτής με κόμμα εκτός του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μετά την εκλογή του να εισέρχεται στην ευρωομάδα».  
 
 

Το σοσιαλιστικό πρόσημο
 

Η ΔΗΜΑΡ, από τη δική της πλευρά, με σχόλιό της, μετά την ομιλία Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε τα εξής:
 
«Η  ενόχληση  του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό. Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί». 
 
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στην ΔΗΜΑΡ: «Καλό θα είναι, αντί η ΔΗΜΑΡ να βγάζει άστοχες ανακοινώσεις υπό το κράτος ενός νευρικού μικροκομματικού πατριωτισμού, να πληροφορηθεί ποιες είναι οι θεσμικές διαδικασίες εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και να μην αυταπατάται παρερμηνεύοντας με κουτοπόνηρο “επαρχιωτισμό” τις ευγενείς αλλά σαφείς θέσεις του κ. Σβόμποντα».