Για περαιτέρω συρρίκνωση ενός δημοσίου τομέα, ήδη, ασφυκτικά συρρικνωμένου, ενίοτε και προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών, και χωρίς καμία συγκεκριμένη μελέτη χρησιμότητας, έκανε λόγο η αντιπολίτευση.
 
Αίσθηση προκάλεσε στην Επιτροπή, η ανάγνωση εκ μέρους του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιου, επιστολής διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, φερόμενη ως συνταχθείσα, όπως είπε, από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.

Την πατρότητα της επιστολής διέψευσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Ντόλιος διευκρίνισε αργότερα ότι η επιστολή του δόθηκε ως τέτοια από τους εργαζόμενους στο Ινστιτούτο.

 
Αντίστοιχα αντιμετώπισε ο κ. Μητσοτάκης και την κριτική για το νέο σύστημα αξιολόγησης, επιμένοντας πως δεν αποτελεί άλλοθι για σκοπούμενες απολύσεις – ενώ ανακοίνωσε πως εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, θα δώσει προς διαβούλευση και πρόταση για καινούργιο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
 
 

Στρατηγική εθνοκτόνου Μνημονίου
 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ενέταξε το νομοσχέδιο στην ευρύτερη στρατηγική του «εθνοκτόνου Μνημονίου»: «Ο ελληνικός δημόσιος τομέας, αριθμεί σήμερα 597259 μισθοδοτούμενους.

Πρόκειται για την ολιγαριθμότερη δημόσια διοίκηση στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, ήδη όταν είχαμε φτάσει στις 660.000 υπαλλήλους, σας είπε πως η Ελλάδα δεν αντέχει να πληρώνει πάνω από 450.000».