Η Αθήνα τάσσεται υπέρ του διαλόγου τόσο με τις Βρυξέλλες και τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση, όσο και με τη Μόσχα και το Κίεβο, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, στο οποίο έχει προσκληθεί και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
 
Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ωστόσο ότι η Αθήνα επιθυμεί να έχει -και έχει- ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση.
 
 

«Όχι» στον Ψυχρό Πόλεμο
 

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
 
Η Αθήνα ζητεί «πάση θυσία να αποφευχθούν συνθήκες Ψυχρού Πολέμου και κλιμάκωσης», ενώ αντιδρά στις κυρώσεις -στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση από πλευράς Μόσχας θα διακοπεί ο διάλογος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα)- καθώς το ζήτημα αφορά άμεσα την Ελλάδα λόγω του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.