Το χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου όπου οι ναζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, επισκέφθηκε ο Γερμανός πρόεδρος. Ο Γιοαχίμ Γκάουκ ζήτησε συγγνώμη για το έγκλημα στο μαρτυρικό χωριό. 
 
«Ντρέπομαι για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Έλληνες», σημείωσε.
 
Ο Γιοαχίμ Γκάουκ τόνισε πάντως πως οι νεότερες γενιές των Γερμανών δεν φέρουν ευθύνη για όσα έκαναν οι ναζί.
 
 

Είστε η συμφιλίωση κ. Πρόεδρε
 

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Γ. Γκάουκ είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με συγκινεί βαθύτατα κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι με συνοδέψατε εδώ. Σήμερα σάς είμαι βαθύτατα υπόχρεος. Το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παρελθόν, αποτελεί για μένα ένα από τα μεγάλα πράγματα, που απορρέουν από τη συμφιλίωση. Δείξατε, κ. Πρόεδρε, ότι η συμφιλίωση είναι δυνατή ακόμη και όταν η λύπη είναι βαθιά, γι αυτό τρέφουμε αίσθημα σεβασμού στο πρόσωπό σας. Γι' αυτήν τη συμφιλίωση, κ. Πρόεδρε, δεσμευτήκατε εσείς προσωπικά ουσιαστικά, είστε εσείς αυτή η συμφιλίωση».
 
Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου, ο οποίος συνοδεύεται από τον κ. Παπούλια, συνεχίζεται στα Ιωάννινα, όπου είναι προγραμματισμένη επίσκεψή του την εβραϊκή συναγωγή.
 
 

Πανό σε τρεις γλώσσες
 

Στις εκδηλώσεις στους Λιγκιάδες παρέστη και αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, τα μέλη της οποίας άνοιξαν πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» γραμμένη στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.
 
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας είχε θέσει ευθέως στον γερμανό ομόλογό του θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου.
 
«Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από τις διεκδικήσεις και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Απαιτείται άμεση λύση του προβλήματος με ταχύτατη έναρξη των συνομιλιών» είπε ο Κάρολος Παπούλιας.
 
Ο γερμανός πρόεδρος δήλωσε καταρχήν αναρμόδιος και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να πάρω θέση διαφορετική από αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα κατάλληλα λόγια, για να αναγνωρίσω την ευθύνη των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων έναντι της Ελλάδας».