Με αιχμηρό τρόπο, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τάσσεται κατά της εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα το κίνημα πρέπει να πρωτοστατήσει στη μάχη για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη σύνθεση μαζικής δημοκρατικής παράταξης της Προοδευτικής Αριστεράς.
 
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν συμμετείχε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Ελιάς, ενώ απουσίαζε και από την άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συγκάλεσε το απόγευμα της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 
 
 

Απουσίες βουλευτών
 

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να μην συμμετέχει στην Ελιά, καταγράφηκαν πολλές απουσίες βουλευτών του κόμματος (11 σε σύνολο 27 βουλευτών). 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, ο Ν. Σηφουνάκης, που επίσης απουσίαζε από τις διαδικασίες του Σαββατοκύριακου, φέρεται να είπε σε συνομιλητές του ότι θεωρεί όλη τη διαδικασία στησίματος ευρύτερης συμμαχίας με τους «58» λάθος. Φέρεται να είπε πως αυτό οδηγεί στην πλήρη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ διά της πλαγίας οδού που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε.