Συνέντευξη στον Κώστα Εφήμερο

Η εικόνα των ΑΝΕΛ τον τελευταίο καιρό ήταν ιδιαίτερα λαβωμένη μετά τη σχεδόν αποχώρηση της Μακρή. Από την άλλη, όμως, την εικόνα του κόμματος την είχα σχηματίσει από τα καθιερωμένα ΜΜΕ -επικίνδυνο πράγμα- και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο του ζητήσαμε τη συνέντευξη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν έθεσε κανέναν περιορισμό στις ερωτήσεις, ούτε ζήτησε να δει τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστούν οι απόψεις του σε ένα μέσο που διαφωνεί εξαρχής σε τόσα πολλά με το κόμμα του.

Ευρωεκλογές / Ευρώπη / Ευρώ

Πάμε σ’ αυτές τις ευρωεκλογές με διαλυμένη οικονομία, αλλά το σενάριο του Success Story θέλει να σταματήσουμε να συζητάμε για τα μνημόνια (που υποτίθεται ότι εδώ τελειώνουν). Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιτίθεται στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι θέλει την επιστροφή στη δραχμή και την αποσταθεροποίηση της χώρας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι υπέρ της Ευρώπης του ευρώ ή της δραχμής;

Είναι υπέρ της Ευρώπης των Εθνών-Κρατών, αλλά κατά της Ευρώπης της γερμανικής επικυριαρχίας και των τραπεζών. Υπέρ του ευρώ, όταν εφαρμόζονται οι κανόνες της Ευρωζώνης και η χώρα δανείζεται με το Euribor, και κατά των τοκογλύφων, που μέσω της Ευρωζώνης περνάνε την Ελλάδα από το ταμείο της Deutsche Bank και των άλλων τραπεζών βάζοντας επταπλάσια επιτόκια, τα οποία δεν αναγνωρίζουμε. Υπέρ του ελληνικού λαού, υπέρ της βιωσιμότητας του ελληνικού λαού και της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς καμία σύγκριση με κανένα νόμισμα.

Όχι δηλαδή «πάση θυσία» στο ευρώ.

Ξεκάθαρα πάση θυσία μόνο η προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων.

Παρόλο όμως που η ατζέντα με την οποία πάμε στις εκλογές επικεντρώνεται στα «εθνικά», οι ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να έχουν ισχυρή παρουσία στα ΜΜΕ. Αντίθετα, όταν ανακοινώσατε ότι θα δεχτείτε βιογραφικά ανέργων για τη συμπλήρωση μέρος του ευρωψηφοδελτίου τα τηλεοπτικά κανάλια έπαιξαν την είδηση με ειρωνεία, υπονοώντας ότι δεν βρίσκετε υποψηφίους για την Ευρώπη. Τι συμβαίνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Το ένα τρίτο του ψηφοδελτίου, πράγματι προέκυψε από πολίτες. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα κίνημα πολιτών. Όπως ξεκινήσαμε την εθνικοπολιτική μας διακήρυξη με 200.000 πολίτες μέσα από το διαδίκτυο, όπως εξελέγησαν τα τρία τέταρτα των βουλευτών από πολίτες που δεν ήταν επαγγελματίες πολιτικοί, έτσι ζητήσαμε από πολίτες, και ιδιαίτερα από άνεργους πτυχιούχους με ευρωπαϊκές σπουδές να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους, από τη στιγμή που αποδέχονται τις αρχές των ΑΝΕΛ. Γιατί πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι ένας άνεργος μεταπτυχιακός με PhD ή με Master στα ευρωπαϊκά θέματα θα μπορέσει να εκπροσωπήσει καλύτερα τους 300.000 Έλληνες επιστήμονες που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό, και τις οικογένειες των 2.000.000 ανέργων απ' ότι ένας ποδοσφαιριστής, ένας τραγουδιστής, ένας ζογκλέρ, ένας ταχυδακτυλουργός τους οποίους οι άλλοι παίρνουν, ως αναγνωρίσιμους.

Ένας δημοσιογράφος;

Ένας δημοσιογράφος μπορεί να είναι ένας καλός ευρωβουλευτής, όταν αποφασίζει να εγκαταλείψει το αφεντικό του. Αποτελεί πράγματι φαινόμενο το να βλέπεις σε ψηφοδέλτια πρώην διευθύνοντα σύμβουλο επιχείρησης προμηθευτού του δημοσίου, όπως η «Νέα Δημοκρατία» είχε την κυρία Τζαβέλα, ή τον κύριο Κύρτσο, ο οποίος είναι ο κολλητός και πιθανώς ευνοούμενος του κυρίου Μαργέλου, που βάφτισε το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι ελληνικό, στην αρχή της ΕΟΚ και σήμερα ο φίλος του και συμμαθητής του ελέγχει την υπόθεση των CDS και την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης

Τα μέσα μαζικής ενημερώσεως όχι απλώς φέρονται εχθρικά προς τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», είναι χαρακτηριστικό να δει κανείς τα συγκριτικά στοιχεία προβολής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και των άλλων κομμάτων. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» είμαστε οι μόνοι, που περιλαμβανόμαστε σε κάθε απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, όταν καταδικάζει κανάλια για τη μη προβολή κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα κι αν δει κανείς τη «Χρυσή Αυγή», την οποία την ανέδειξαν τα κανάλια, μετά τις εκλογές, θα δείτε ότι υπάρχουν δελτία που 15 λεπτά προβάλλουν τις αγαθοεργίες της «Χρυσής Αυγής» και για τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» δεν παίζουν ούτε μία δήλωση 40 δευτερολέπτων.

Οι συγκρίσεις είναι άσχημες και ως προς το χρόνο των ΑΝΕΛ στην τηλεόραση συγκριτικά και με κόμματα που δεν βρίσκονται στη βουλή όπως το ΠΟΤΑΜΙ.

Μην ξεχνάτε ότι το ΠΟΤΑΜΙ είναι αυτό που ανακάλυψαν οι εκπρόσωποι της διαπλοκής για να ποτίσει την ΕΛΙΑ – ή να την αντικαταστήσει άμα ξεραθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει στη Βουλή να χαριστούνε 245 εκατομμύρια ευρώ για το Μέγαρο Μουσικής, η κυβέρνηση και ο κύριος Σαμαράς δίνει από τα 7 εκατομμύρια της κρατικής επιδότησης τη μερίδα του λέοντος στο ΠΑΣΟΚ -οι ΑΝΕΛ θα πάρουν μόνο 55.000 ευρώ- και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παραχωρείται μόνο στο «Ποτάμι».

Άρα, υπάρχει εχθρικό μιντιακό περιβάλλον απέναντι στους αποκαλούμενους «ψεκασμένους» των ΑΝΕΛ;

Τις ερωτήσεις για τους ψεκασμούς στη Βουλή τις έχουν κάνει οι Βορίδης και Κουβέλης, αλλά εμάς προσπαθούν να γελοιοποιήσουν. Έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα και δυστυχώς αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε πλέον στη δικαιοσύνη. Οι ανακοινώσεις μας δεν μπαίνουν στον τύπο, ούτε οι απαντήσεις μας σε δημοσιεύματα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ του κυρίου Κουρτάκη έγραψε ότι είμαι ο νονός του Μπαλτάκου. Ούτε που τον έχω δει στη ζωή μου, ούτε βεβαίως -λόγω ηλικίας- θα μπορούσα να είμαι νονός του. Το διέψευσα. Το αποδέχθηκε μέσω του twitter, δημόσια, με τη δέσμευση ότι στο επόμενο φύλλο θα το διορθώσει. Δεν το διόρθωσε ποτέ. Δεν του έκανα μήνυση. Εχθές, σε ανάρτηση της ιστοσελίδας του ιδίου, έγραφε ότι ο κύριος Μαριάς αποχωρεί -λέει- γιατί φοβήθηκε τον κύριο Ρομπόλη από την ΓΣΕΕ. Δεν υπάρχει Ρομπόλης στη ΓΣΕΕ σαν υποψήφιος των ΑΝΕΛ. Σε προηγούμενο δημοσίευμά του παραποίησε δικαστική απόφαση, δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο πια από το να προσφύγω στη Δικαιοσύνη.

Πλυντήριο κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει τώρα 1,3 εκατομμύρια ευρώ επιδότησης, αλλά στις εκλογές κατεβαίνει η ΕΛΙΑ. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι όλη αυτή η αναστάτωση στο χώρο της κεντροαριστεράς υποκινείται μόνο και μόνο για τη διαγραφή των χρεών του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο όμως θέλει να κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς με τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ. Εσείς ενδιαφέρεστε για τη συσπείρωση της κεντροδεξιάς;

Κατ' αρχήν δεν υπάρχει πλέον κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά. Επιχειρείται μια ανασυγκρότηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά είναι άλλο πράγμα η ανασυγκρότηση των κομμάτων της μεταπολίτευσης -που έχει πλέον τελειώσει- και άλλο η αλλαγή τους με την καθοδήγηση ενός πονηρού λογιστή, προκειμένου να γλυτώσουν τα κλεμμένα.

Εδώ μιλάμε για 250 εκατομμύρια ευρώ δανείων του ΠΑΣΟΚ από την Αγροτική και την Εθνική Τράπεζα και τα άλλα τόσα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, και άρα δεν μιλάμε για μετασχηματισμό και αναδιοργάνωση της πολιτικής, μιλάμε για αλλαγή ΑΦΜ. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται ΕΛΙΑ για να γλυτώσει τα λεφτά και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα γίνει ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ για τον ίδιο λόγο. Θα θυμίσω επίσης ότι πέραν των δανείων των τραπεζών, υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις στη δικαιοσύνη. Ακόμη ψάχνουν να βρουν το εκατομμύριο του κυρίου Τσουκάτου από το Χριστοφοράκο, το 2,5% που έδινε η SIEMENS σε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΠΑΣΟΚ, υποθέσεις που έχουν να κάνουν με παράνομες χρηματοδοτήσεις. Και αν νομίζουν ότι αυτές τις υποθέσεις θα τις σβήσουν με αλλαγή ΑΦΜ και με βαφτίσια, να το ξεχάσουν. Θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τέλους.

Ναι, αλλά τον καιρό που ο Χριστοφοράκος έδινε χρήματα στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ήσασταν και εσείς μέλος της, και μάλιστα με ρόλο. Δεν είχατε αντιληφθεί τότε τη διαφθορά γύρω σας;

Ναι, και γι' αυτό το λόγο έκανα ξεχωριστό πόρισμα για την εξεταστική της SIEMENS. Σας θυμίζω ότι ήμουν μέλος της «Νέας Δημοκρατίας» στην εξεταστική και ζήτησα την περαιτέρω διερεύνηση για τον κύριο Μαρκογιαννάκη και τον κύριο Λιάπη. Όπως επίσης ζήτησα και τον έλεγχο των κομμάτων στο δικό μου πόρισμα, στο οποίο δε συμφώνησε η NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ήταν η πρώτη -αν θέλετε- δημόσια διαφωνία την οποία είχα κάνει, και βεβαίως έχετε στη συνέχεια τη μη ψήφιση από μένα της συνθήκης Σέγκεν. και της ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, ακόμα και σαν μέλος της κυβέρνησης.

Όποτε είχα μια τέτοιου είδους διαφωνία, τη διατύπωνα δημόσια. Η υπόθεση SIEMENS συνεχίζεται, γιατί από τη μια μεριά ο Χριστοφοράκος προστατεύεται από το δίδυμο Σαμαρά-Μέρκελ και κατοικεί στη Γερμανία, χωρίς να εκδίδεται ή να λέει σε ποιους πολιτικούς έδωσε χρήματα, κι από την άλλη ο Σαμαράς, για να υποδεχθεί την κυρία Μέρκελ, αποφάσισε από μόνος του, παράνομα, να χαρίσει τα 2,5 δισ. που η εξεταστική είχε καταλογίσει στη SIEMENS ως αποζημίωση για το ελληνικό δημόσιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αντί να αποκλειστεί από τους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, συνεχίζει να κάνει μεγάλες μπίζνες με την ελληνική κυβέρνηση.

Η απάντησή σας πάντως δεν περιέχει κανένα στοιχείο αυτοκριτικής. Και να μην ξεχνάμε ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην οποία συμμετείχατε είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Εγώ δε συνυπήρξα ποτέ μ’ αυτούς τους ακροδεξιούς της ΝΔ. Ούτε μία ώρα! Είχα φύγει πριν μπουν αυτοί μέσα. Όποτε όμως διαφωνούσα με τα νομοσχέδια δεν τα ψήφιζα.

Από κει και πέρα, σ’ αυτό που λέει π.χ. ο κύριος Καψής, ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι που συμμετείχα στην κυβέρνηση της ΝΔ, την ώρα που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης απ' τον Κώστα Καραμανλή και τους τότε υπουργούς, απαντώ, ότι -όσο με αφορά- την περίοδο εκείνη, το έργο που έκανα ως υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην περίπτωση της νησιωτικής πολιτικής κρίθηκε ευμενώς από όλους και σήμερα δικαιώνεται. Ακόμα και η υπογραφή με την COSCO ήταν ένα θετικό βήμα.

Στα νησιά, οι ΑΝΕΛ πήραμε πλειοψηφία. Ήμασταν δεύτερο κόμμα στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Αυτό, αν θέλετε, αποτύπωσε την αποδοχή της πολιτικής που άσκησα ως υπουργός Αιγαίου. Δε λέω ότι είμαι αλάνθαστος, ούτε ως υπουργός, ούτε ως βουλευτής, ούτε ως αρχηγός των ΑΝΕΛ. Αλίμονο. Αλλά πιστεύω, πως ό,τι έγινε, έγινε με καλή πρόθεση, και με πίστη στις αρχές τις οποίες διατύπωσα δημοσίως και διατυπώνω δημοσίως προς τον Ελληνικό λαό.

Είναι επομένως ακροδεξιά η κυβέρνηση Σαμαρά;

Είναι ακροδεξιός ο ίδιος ο Σαμαράς και η ομάδα του. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτούς τους οποίους έχει ο Σαμαράς στην ομάδα του, αυτή τη στιγμή δε θα περνούσαν ποτέ έξω από την πόρτα της ΝΔ ούτε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, ούτε επί Ράλλη, ούτε επί Αβέρωφ, ούτε επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ούτε επί Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην αρχηγός της ΕΠΕΝ, που διαδέχθηκε το Μιχαλολιάκο -ο κύριος Βορίδης- είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο παρουσιαστής βιβλίων του νεοναζιστή Πλεύρη -τα βιβλία του οποίου οδηγήθηκαν στα δικαστήρια από διεθνείς οργανισμούς- είναι υπουργός, ο υιός του Πλεύρη είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και στα κατώτερα στελέχη. Η ΝΔ του κυρίου Σαμαρά, είναι μία ακροδεξιά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται πλέον και σε δηλώσεις στελεχών. Άκουσα την κυρία Μπακογιάννη να λέει ότι «δεν έχουμε σχέση με τη μεγάλη παράταξη που κάποτε ήμασταν». Αλλά όσο συνεχίζεις να στηρίζεις μία τέτοια ακροδεξιά ηγεσία, αναλαμβάνεις και τις ευθύνες σου.

Fast track δικαιοσύνη

Όταν εμφανίστηκε το βίντεο του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού που αποδεικνύει την συνεργασία ΝΔ με ΧΑ και τις σχέσεις εξουσίας-δικαιοσύνης, η εισαγγελέας κινήθηκε εναντίον του… βίντεο, απειλώντας μάλιστα με αυτόφωρο όσους δημοσιεύουν στο μέλλον αντίστοιχα ντοκουμέντα. Ευθιξία που δεν επέδειξε στην περίπτωση σας, αφού το βίντεο που τραβήχτηκε χωρίς να το ξέρετε και σας εμφανίζει να ζητάτε το «λιντσάρισμα» του Πάχτα χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να ασκηθούν διώξεις εναντίον σας.

Όχι απλώς ασκήθηκαν διώξεις… εδώ γνωρίζει κανείς το παρακράτος. Θα θυμίσω ότι διετάχθη προκαταρκτική, από τον εισαγγελέα Μαδενλή, κατόπιν tweet του κύριου Μουρούτη που ζητούσε την παρέμβαση εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας είναι φαίνεται φίλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη δικογραφία υπάρχουν δύο προκαταρκτικές: Η μία αστυνομική και η άλλη δικαστική. Τη μία μάλιστα τη διεξήγαγε η υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών της Θεσσαλονίκης. Σε καμία όμως από τις δύο δεν εκλήθην, ούτε να δώσω κάποιες εξηγήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 20 του συντάγματος για το δικαίωμα ακρόασης του πολίτη. Μόνο η 17Ν κι εγώ έχουμε αντιμετωπιστεί κατ' αυτό τον τρόπο. Εν συνεχεία ήρθη η ασυλία μου, την ίδια μέρα που η Βουλή δεν δέχθηκε την άρση ασυλίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο των οικονομικών τους για χρήματα που βρέθηκαν λογαριασμούς τους, με ψήφο μάλιστα και της ΝΔ.

Ζήτησα την εξαίρεση του συγκεκριμένου εισαγγελέα, με τον οποίο ήμαστε μαζί στη ΔΑΠ και γνωρίζω την πολιτική του καταβολή, και από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανετέθη η διερεύνηση του αιτήματος εξαιρέσεως στον ίδιο εισαγγελέα που ζήτησα να εξαιρεθεί! Στη συνεχεία έκανα αίτημα για ολική ακυρότητα της διαδικασίας, -όπως το προβλέπει η δικονομία- και το αίτημα χρεώθηκε, από τον ίδιο εισαγγελέα, σ’ αυτόν που είχε χρεώσει και την προηγούμενη έρευνα. Ούτε σε δικτατορία της Νοτίου Αμερικής δεν έχουμε τέτοια εξέλιξη δικογραφίας.

Αυτό αποτελεί, μαζί με την κρυφή κάμερα, την απόδειξη ότι εδώ λειτουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και βεβαίως θα σας θυμίσω ότι η δικαστική έρευνα στην υπόθεση των Σκουριών, για τα παιδιά που πίνανε αρσενικό επί αρκετό χρονικό διάστημα με ευθύνη της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και του κυρίου Πάχτα, δεν έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο η δική μου διαδικασία.

Έχουμε fast track δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και η απομάκρυνση εισαγγελικών λειτουργών που διεξάγουν σοβαρές έρευνες, αποτελεί, πιστεύω, ένα θέμα το οποίο πρέπει να διερευνήσει η επόμενη κυβέρνηση. Για ποιο λόγο απομονώθηκε ο κύριος Πεπόνης; Για ποιο λόγο άλλος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος διερεύνησε τέτοιες υποθέσεις, βρέθηκε στη σύνταξη; Πού βρίσκονται οι φάκελοι αυτοί -οι οποίοι, σε αντίθεση με τον δικό μου- επί τρία ή τέσσερα χρόνια, ερευνώνται; Τα CDS, παραδείγματος χάριν, του κυρίου Ελευθερίου. Πώς είναι δυνατόν να φεύγουν ο ένας στο Λονδίνο κι ο άλλος στην Τουρκία και να μην προχωράνε οι υποθέσεις;

Ο Παπούλιας και οι εκλογές

Να πάμε και στον άλλο θεσμό που έχει και πολιτικό ενδιαφέρον. Πώς κρίνετε το έργο του κύριου Παπούλια των 22 πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, η θητεία του οποίου τελειώνει στο τέλος του χρόνου;

Κατ' αρχήν δεν μου επιτρέπεται να κρίνω ένα θεσμό όπως αυτού του πρόεδρου της Δημοκρατίας. Όμως, τα αντισυνταγματικά κείμενα που υπογράφει μ’ αυτή την ευκολία ο κύριος Παπούλιας δεν θα φαίνονται πολύ όμορφα στο βιογραφικό του μετά την αποχώρησή του από το ύπατο αξίωμα.

Δεν πρέπει να τρέφετε πάντως και τα καλύτερα αισθήματα γι’ αυτόν μετά την ανακοίνωση της γραμματείας του περί υπόγειας διαπραγμάτευσης υπουργικών θέσεων για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Εμείς δεχθήκαμε όλων των ειδών τις επιθέσεις. Το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογών του 2012 θα πρέπει να ερευνηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος. Πιθανόν και από τον δικαστή του κοντινού μέλλοντος. Θα σας θυμίσω ότι στις πρώτες εκλογές, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ είχαν τους βουλευτές για να σχηματίσουν κυβέρνηση και δεν το έκαναν. .

Ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του προχθές είπε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ο κύριος Κουβέλης είναι αναξιόπιστος. Επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετέχει, ότι δε θα βοηθήσει, δε θα κάνει, και πάντα αποτελεί τον άρχοντα των μαξιλαριών για την οποιαδήποτε κυβέρνηση μνημονίου. Και μάλιστα το προαναγγέλλει και εγκαίρως, ώστε να είναι σαφής η θέση του. Πέστε μου μία περίπτωση που ο κύριος Κουβέλης δεν συνέδραμε όταν η κυβέρνηση της τρόικας και του μνημονίου κινδύνευσε.

Μια που αναφερθήκατε σε «μαξιλάρια». Τους τελευταίους μήνες είδαμε βουλευτές να παραιτούνται από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι ακούγεται ότι θα παίξουν το ρόλο των μαξιλαριών του Σαμαρά σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι το στενό μαρκάρισμα του Πρωθυπουργού δεν έχει σταματήσει.

Ο Σαμαράς είναι ειδικός στις αποστασίες. Το πρόβλημα που έχει όμως με τους ΑΝΕΛ είναι ότι εμείς είμαστε κίνημα πολιτών. Είτε υπάρχω εγώ είτε δεν υπάρχω, είτε υπάρχουν κάποιοι βουλευτές είτε δεν υπάρχουν

Ο κύριος Σαμαράς -και κάποιοι απ’ αυτούς που ήρθαν στην αρχή κοντά μας-  θα ήθελαν μια ΔΗΜΑΡ της κεντροδεξιάς. Πιστέψανε ότι στη δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, θα χρησιμοποιούσαν τους ΑΝΕΛ σαν πατερίτσα. Τέτοια πατερίτσα όμως δεν γίναμε ποτέ και δεν θα γίνουμε ακόμα και αν χρειαστεί να φύγουν πολλοί περισσότεροι.

Είναι σίγουρο ότι κάποιοι δεν αντέχουν αυτή την πίεση. Αλλά είμαστε τόσοι πολλοί, και πιστεύουμε στη ρήση του Καζαντζάκη ότι «δε θα συμβεί ποτέ κάτι το οποίο δεν ποθούμε πολύ», και νιώθουμε πολύ δυνατοί, όσους κι αν πάρουν.

Δεν δίνετε πάντα αυτή την εικόνα προς τα έξω. Για παράδειγμα, υπήρξε η μυστηριώδης σχεδόν-παραίτηση της κυρίας Μακρή. Αισθάνεστε άνετα με τις τοποθετήσεις της πλέον;

Νιώθω απόλυτα άνετα. Είναι μια βουλευτής που εξελέγη από τους πολίτες της Κοζάνης και τους εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο επάξια, ενώ και για τους τομείς που της έχουν ανατεθεί εκφράζεται εντός και εκτός Βουλής με τον δικό της τρόπο. Από κει και πέρα, όλοι μας θα κριθούμε στις επόμενες εκλογές. Η δημοφιλία της, μέχρι σήμερα, και η αίτηση πολλών κλάδων να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της, για να τους εκφράσει μέσα στο κοινοβούλιο, δείχνουν ότι ο τρόπος που έχει επιλέξει βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία.

Να επιστρέψουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κουβέλης λέει λοιπόν ότι δεν θα ψηφίσει. Οι ΑΝΕΛ τι θα κάνουν;

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα επιδιώξουν την πτώση της κυβέρνησης, με οποιοδήποτε μέσον. Συμπεριλαμβανομένης και της συντακτικής εθνοσυνέλευσης.

Ακόμα κι αν ο υποψήφιος είναι κάποιος με τον οποίο συμφωνείτε; Ακόμα κι αν προταθεί ο Κώστας Καραμανλής;

Ναι.