«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, θα είναι η ακύρωση του μνημονίου, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, των χαρατσιών και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
 
«Οι ευρωεκλογές θα μας αναδείξουν πρώτο κόμμα. Θα επιβεβαιώσουν, δηλαδή, την δυσαρμονία ανάμεσα στη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση της λιτότητας, με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, θα περιφρονεί τη θέληση του λαού. Θα παραβιάζει ευθέως την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο κ. Τσίπρας «θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – φανερών και κρυφών. 
 
»Από τη μέρα που θα ορκιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει τίποτα απ' όλα όσα έχουν σχέση με τη λιτότητα και περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018. Δεν ισχύουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις – κύριες και επικουρικές – οι νέες περικοπές στους μισθούς, η μονιμοποίηση των χαρατσιών, οι απολύσεις 11.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ-άουτ».
 
Σε ερώτηση αν θεωρεί «αριστερό μέτρο» την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να μειώσει κατά 80 ευρώ τον μήνα τις κρατήσεις και τους φόρους στους χαμηλόμισθους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «δεν υπάρχουν μεμονωμένα “αριστερά” μέτρα ως σταγόνα στον ωκεανό της λιτότητας των 34 δισ. ευρώ, που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι για την επόμενη τριετία -μια πολιτική η οποία, άλλωστε, απέσπασε τα επαινετικά σχόλια της Ανγκελα Μέρκελ.» 
 
«Σύντομα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα διαπιστώσει ότι, σε αντίθεση με ό,τι ενδεχομένως του έχει πει η κ. Μέρκελ, η εκτόξευση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως ποσοστού του ΑΕΠ εξαιτίας της λιτότητας, δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Ότι ο υπερδανεισμός δεν αντιμετωπίζεται με λιτότητα. Αντιμετωπίζεται με ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο “Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος”, ανάλογης της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας» δήλωσε.
 

Η αλλαγή στην Ελλάδα παράδειγμα 

 
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν απάντησε σε ερωτήματα αναγνωστών της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian το μεσημέρι της Τρίτης.
 
Εκεί, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά αποτελεί πολιτικό σχέδιο της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ» προσθέτοντας ότι «όλα είναι διαπραγματεύσιμα, όσο τουλάχιστον υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να σταθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο».
 
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι «είναι πολιτικό τέχνασμα και βασίζεται στη θέληση της τρόικας να κρατήσει στη θέση της την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Αλλά όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και της ευρωζώνης δεν θα είναι απλώς τεχνική, αλλά πολιτική».
 
Σε ερώτηση για το πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια επιθετική στάση της ΕΚΤ, όπως έγινε στην Κύπρο, σε περίπτωση που δεν βρει συμμάχους στις υπόλοιπες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Η επαναδιαπραγμάτευση της νέα ελληνικής αριστερής κυβέρνησης δεν θα γίνει μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια».
 
Ερωτηθείς γιατί δεν συμμετείχε στο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, δήλωσε ότι «θα συμμετάσχω στο επίσημο ντιμπέιτ που θα διοργανωθεί από την EBU στο ευρωκοινοβούλιο στις 15 Μαΐου. Λόγω του φορτωμένου προεκλογικού προγράμματός μου, δυστυχώς δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στο ντιμπέιτ του Μάαστριχτ». 
 
Τέλος, για τις φήμες ότι δεν θα πάει ούτε στο τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν γνωρίζω την πηγή αυτής της φήμης. Θα είμαι φυσικά παρών στο ντιμπέιτ, όπως έχω δηλώσει ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μείνετε συντονισμένοι».