Αναλυτικά, σε ομιλία του στο θέατρο Ακροπόλ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τις τρεις προτεραιότητές του, αν εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν.
 
Όπως δήλωσε, πρώτα θα ζητούσε την απόσυρση της ευρωπαϊκής επιτροπή από την τρόικα. Δεύτερον, όπως είπε, θα έθετε αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  
 
Και τρίτον, θα διεκδικούσε περισσότερες αρμοδιότητες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα.
 
Ο A. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κρίση που όπως είπε διέπει την Ευρώπη σήμερα και τόνισε πως αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η οριστική απομάκρυνση της Ενωμένης Ευρώπης από τις ιδρυτικές της αξίες.
 
«Το επ’ ωφελεία των λαών έχει αντικατασταθεί με το επ’ ωφελεία των αγορών … Το κέντρο λήψης των αποφάσεων έφυγε από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις και μεταφέρθηκε σε τεχνοκράτες, κλειστά συμβούλια και στην κεντρική τράπεζα» είπε και σημείωσε ότι η αριστερά οφείλει να σηκώσει το γάντι.
 

Αρνητές της Ευρώπης των τραπεζών
 

Δεν είμαστε ευρωσκεπτικιστές, είπε ο κ. Τσίπρας, αντίθετα, επεσήμανε, «είμαστε αρνητές της  Ευρώπης των τραπεζών και των πολυεθνικών, της Ευρώπης της λιτότητας και του αυταρχισμού».
 
Προειδοποίησε δε, ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης γνωρίζουν πως αν στην Ελλάδα, επιβραβευθεί το πείραμα της ακραίας λιτότητας και δεν ηττηθούν οι μνημονιακές δυνάμεις, τότε το πείραμα θα επαναληφθεί και θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
 
«Το πραγματικό ερώτημα των εκλογών στην Ελλάδα είναι αν οι επιλογές της κ. Μέρκελ και των ελληνικών κυβερνήσεων ωφέλησαν τον ελληνικό λαό. Αν στην Ελλάδα είχαμε success story ή μια ανθρωπιστική τραγωδία» είπε.
 
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια Ευρώπη στην υπηρεσία των ανθρωπίνων αναγκών και μια Ευρώπη της οικονομίας των αναγκών.
 
«Δεν θα αφήσουμε σήμερα, στην πιο κρίσιμη στιγμή, καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Δεν θα τους αφήσουμε να αλωνίζουν και να καταστρέφουν ανθρώπους και λαούς  με την αγία τριάδα «μνημόνια-ύφεση-ανεργία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
 

Η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών

 
Ο ίδιος ευχαρίστησε τις πολιτικές κινήσεις, «Κοινωνία Πρώτα», «Κοινωνική Συμφωνία», «Πράττω» και «Αριστερή Προοπτική» και όσους άλλους από το χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού συνέδραμαν στην πρωτοβουλία για τη στήριξή του με τη συλλογή 180 υπογραφών.
 
Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι κοινή εκτίμηση όσων συμμετέχουν σε αυτή είναι πως η σημασία και οι συμβολισμοί της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα υπερβαίνουν κατά πολύ τα στενά κομματικά πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ και αποκτούν εθνική διάσταση, και  υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της χώρας και έχουν πανευρωπαϊκή δυναμική.

Ακόμη η κίνηση αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η σύνθεση της επιτροπής, ενώ προανήγγειλε και συνέντευξη Τύπου.