Την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, καθώς και την τιμωρία των δουλεμπόρων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Μυτιλήνη όπου περιοδεύει.
 
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την έδρα της Frontex στο λιμάνι της Μυτιλήνης, συνομίλησε με τους άνδρες του Λιμενικού και τους Ρουμάνους συναδέλφους τους, που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δύναμη και ενημερώθηκε από τους τεχνικούς της βάσης, που χειρίζονται τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης και διάσωσης και από τους διερμηνείς που εργάζονται εκεί.
 
Ο κ. Σαμαράς ανέβηκε στην ακταιωρό του Λιμενικού Σώματος και ευχαρίστησε έναν-έναν τους άνδρες της Frontex, ενώ επισήμανε το τεράστιο έργο, που επιτελούν, σώζοντας -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- 4.000 ψυχές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι άνδρες του δικού μας Λιμενικού μαζί με τους ξένους της Frontex, αποτελούν ισχυρό παράγοντα αποτροπής. Σημείωσε ακόμη ότι τον Ιούνιο φέτος (με το καλό μετά τις Ευρωεκλογές) θα υπάρχει Σύνοδος Κορυφής.
 
H Ευρώπη έχει αναλάβει (μετά από πρόταση ελληνική, που πέρασε και θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και η Ιταλία μετά) να προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις, στο συγκεκριμένο αυτό -τεράστιο πρόβλημα- το οποίο υπάρχει σήμερα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει για πολύ μεγάλο διάστημα διαφύγει της προσοχής της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς ατυχήματα, όπως ήταν εκείνο της Λαμπεντούζα.
 
Υπογράμμισε ότι την καταστροφή σε ανθρώπους είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία, αν θέλει η Ευρώπη να είναι σύγχρονη, αποφασιστική και αξιόπιστη.
 
Ο πρωθυπουργός στην περιοδεία του συνοδεύεται από τους υπουργούς Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.
 

Υποσχέσεις στους αγρότες

 
Ο κ. Σαμαράς αργότερα μίλησε σε νέους αγρότες του νησιού σε ένα παλαιό ελαιοτριβείο, από όπου υποσχέθηκε αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες.
 
«Ήδη προχωρούμε όλες τις προετοιμασίες, ώστε από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών. Παλιά μου δέσμευση, που χρειάστηκε χρόνο για να υλοποιηθεί. Αλλά τώρα βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία. Όλοι οι αγρότες θα έχουν καταγεγραμμένα τα αγροτικά μηχανήματά τους και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Και θα παίρνουν αυτόματα αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς που απασχολούν τα μηχανήματά τους» δήλωσε.
 
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε και πιο άμεσες ενισχύσεις που σχετίζονται με το κόστος εργασίας και ανέφερε: «Ό,τι δεν έγινε για την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες -ό,τι έγινε παντού αλλού στην Ευρώπη και στον κόσμο- θα γίνει τώρα και στη χώρα μας. Κι όση απόσταση χάσαμε, θα την καλύψουμε τρέχοντας! Κι αν μείναμε απελπιστικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, σε λίγο δεν θα υστερούμε από κανένα».
 
Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.