Η οργάνωση Ilga-Europe παρακολουθεί τις εξελίξεις σε 49 ευρωπαϊκές χώρες και κατατάσσει τα νομικά σημεία αναφοράς των κρατών σχετικά με την ισότητα των ΛΟΑΤ, σε κλίμακα 0%-100%. Οι βαθμολογίες σχετίζονται με το κατά πόσο οι πολιτικές και το νομικό σύστημα μιας χώρας έχει ειδικές αναφορές στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ισότητα των φύλων.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη του ουράνιου τόξου για το 2014, την Τρίτη.
 

Όπως προκύπτει από αυτόν, Ελλάδα, με 31%, βρίσκεται στην 12η θέση, μαζί με την Σλοβακία, τη Σερβία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και τη Ρουμανία.
 
Δύο θέσεις ψηλότερα στην κατάταξη η Αλβανία με 38% την οποία ακολουθούν η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ιρλανδία και η  Εσθονία με 35%.
 
Με μόλις 20%, τόσο η Κύπρος όσο και η Λετονία έχουν τη χαμηλότερη κατάταξη στην ΕΕ, ως προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων και ακολουθούνται από την Ιταλία και τη Λιθουανία.
Την καλύτερη επίδοση εμφανίζουν η Μ. Βρετανία (83%), το Βέλγιο (78%) και η Ισπανία (73%).
 
Στον αντίποδα, η Ρωσία βρίσκεται στο τέλος της κατάταξης, μετά το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και το Μαρόκο.
 
Άλλες χώρες, όπως η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία, παρουσιάζουν μια οπισθοδρόμηση ως προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ με πολιτικές περιορισμού τους καθώς και νόμους περί «προπαγάνδας».
 

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, στην ετήσια έκθεση της Ilga-Europe αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων Ανθρώπων για τη μη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης για άτομα του ίδιου φύλου, από το 2008.

«Η Ελλάδα έχει αποτύχει να τροποποιήσει τον σχετικό νόμο εξαιτίας συντηρητικών και θρησκευτικών πιέσεων», προστίθεται.

Επισημαίνεται ακόμη η ύπαρξη «μέτρων αστυνομικής καταστολής κατά τρανς γυναικών».

Πηγή: tvxs.gr