Βέβαιος για την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Ο λαός «θα υποστηρίξει νέα πολιτική προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της χώρας και των πολιτών μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» αναφέρει.
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης που θα υποστεί στις ευρωεκλογές, για τις οποίες ο ίδιος έχει αποδεχθεί ότι πρόκειται για δημοψήφισμα».
 
 

Εθνική συναίνεση μόνο μετά από εκλογές
 

Ακόμη σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο μετά από εθνικές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί «με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο». 
 
«Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική» τονίζει.
 
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κυβερνητικά κόμματα εφόσον εκείνα αποκηρύξουν τις ηγεσίες και την πολιτική τους, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δεν φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο αλλά εθνική υπόθεση».
 
Σχετικά με το ελληνικό χρέος σημειώνει ότι «η διαγραφή είναι απαραίτητη. Αλλιώς είτε ενεργό είτε εν υπνώσει, το χρέος θα είναι εκεί και θα βαραίνει την οικονομία». Επίσης, αναφέρει ότι το ερώτημα που συνοδεύει τη διαγραφή του χρέους είναι «αν θα συνοδεύεται με νέα λιτότητα, που θα ξαναδημιουργήσει χρέος ή με ανάπτυξη, που θα το διατηρεί μειωμένο».