Η συνταγματική εκτροπή που σημειώθηκε με την παράνομη απόλυση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και η βίαιη επιχείρηση καταστολής του αγώνα τους, ξεγύμνωσε τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Το μέτωπο των καθαριστριών, σε συνδυασμό με την ομηρία της ακαδημαϊκής κοινότητας που συνεχίζεται μέσω της παράτασης των διαθεσιμοτήτων των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, οδήγησε το Μαξίμου σε νέα ένταση, πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Όσοι υπουργοί δεν ήταν «καμμένοι» ήδη, πριν την ορκωμοσία, βρίσκονται πλέον στο μνημονιακό καμίνι και δεν προβλέπεται να δροσιστούν σύντομα.
   

Οργή για το «πωλητήριο»


Το επόμενο μέτωπο που ετοιμάζετα να ανοίξει η κυβέρνηση συνδέεται με το νομοθετικό έργο και τις εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομικών για την πώληση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, των παραλιών, το δασικό και χωροταξικό νομοσχέδιο και τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.
 
Ακόμα και αν τα σχετικά νομοθετήματα περάσουν χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες, οι ρυθμίσεις θα προκαλέσουν νέα κύματα οργής, βυθίζοντας την συγκυβέρνηση, αλλά και την κοινωνία σε βαθύτερη κρίση, που θα παρατείνεται όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική.