Ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού: «Σε μία χώρα σαν τη δική μας, όπου η ανεργία σκαρφάλωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και το 28%, με 60% στα νέα παιδιά, αντιλαμβάνεστε ότι οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Και τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν, για παράδειγμα εμείς χάσαμε σε αυτά τα τελευταία χρόνια το 25% του εθνικού μας εισοδήματος, αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν παρά μόνο μέσα από τις τεράστιες θυσίες που έκανε ο Ελληνικός λαός και το κάθε ελληνικό σπίτι».
 
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον:: «Το ότι αυτή τη στιγμή και η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει τους τελευταίους μήνες, σιγά αλλά σταθερά, και το γεγονός ότι αναπτύσσεται ένα πλαίσιο επενδυτικό για την Ελλάδα, πολυσήμαντο, και το γεγονός ότι οι πάντες αναγνωρίζουν ότι από πλευράς δημοσιονομικής, αλλά και από πλευράς διαρθρωτικών αλλαγών έχουμε πετύχει τεράστια επιτεύγματα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι κάτι το οποίο μας οπλίζει με αισιοδοξία για το αύριο. Βγαίνει, λοιπόν, πράγματι και η Ελλάδα ισχυρότερη από αυτή την κρίση.»
 
 

Ασφάλεια και ευρώ
 

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, ολοκληρώθηκαν πολιτικά 67 νομοθετικά κείμενα και επιτεύχθηκε πολιτική συναίνεση σε επίπεδο Συμβουλίου σε αρκετά ακόμα, τα οποία θα κληθεί η Ιταλία να διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, όπως είπε, σημαντικά πολιτικά κείμενα σχετικά με την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών τέθηκαν σε διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκαν και υιοθετήθηκαν. Έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση των «κατασκευαστικών ελλειμμάτων» του ευρώ, όπως προέκυψαν από την τελευταία κρίση, στην ανάσχεση της ύφεσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που καίρια έχουν πλήξει την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, αλλά και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
 
«Απ’ όλα όσα έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, ίσως κάποιοι αξιολογούν σημαντικότερα τα βήματα που έγιναν στην Τραπεζική Ένωση. Στην Ελλάδα αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες του νότου, ίσως σημαντικότερα θεωρηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και για την ανακούφιση της ανεργίας. Θέλω να πω ότι μακροχρόνια, ίσως από την Ελληνική Προεδρία η σημαντικότερη συμβολή της να είναι εκείνη που αποδεικνύει τη «στροφή στη θάλασσα» και την αναβάθμιση των Θαλασσίων πολιτικών στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «η Ένωσή μας είναι η δύναμή μας! Και η δυνατότητά μας να ξεπερνάμε τα προβλήματα είναι η απόδειξη πως χρησιμοποιούμε τη δύναμη αυτή σοφά».