Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ για την ενέργεια, ο Τ. Γιαννίτσης έθεσε πέντε προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτές είναι:

-Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, που είναι προϋπόθεση για τη στήριξη από την Ευρώπη και την παραμονή στην ευρωζώνη.

-Η διασφάλιση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

-Η αντιμετώπιση της αποδυνάμωσης της χώρας.

-Η ανάπτυξη, η οποία θα αποτελέσει το μέτρο της τελικής μας αποτυχίας ή επιτυχίας και πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

-Η βελτίωση της παραγωγικότητας, κάτι που αφορά όχι μόνο τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα. Δεδομένου ότι η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση αντιπροσωπεύουν το 35-40 % του ΑΕΠ, η βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 5% οδηγεί σε κέρδος 2% για το ΑΕΠ.

Επισήμανε μάλιστα ότι οι συνεχείς αναταραχές στο κέντρο της Αθήνας και οι γενικές απεργίες έχουν κόψει 2-3 μονάδες από την αναπτυξιακή διαδικασία, δηλαδή 5-7 δισ. ευρώ.

Υποστήριξε επίσης ότι οι φαντασιώσεις που καλλιεργούμε ως κοινωνία έχουν αποδειχθεί εθνικά εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως έγινε το 1922, την δεκαετία του 1960 με τους λεονταρισμούς στην Κύπρο και με την εισβολή το 1974. «Όλα αυτά μας θυμίζουν πού οδηγούμαστε, όταν δεν μετριόμαστε με την πραγματικότητα και τις δυνάμεις μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Για δεκαετίες, συμπλήρωσε ο κ. Γιαννίτσης, πορευτήκαμε μια εύκολη και ανέμελη ζωή, όπου οικοδομούσαμε το βιοτικό μας επίπεδο μεταθέτοντας το λογαριασμό στο μέλλον. Φερθήκαμε με ακόμα μεγαλύτερο βαθμό απληστίας απ' ότι οι άπληστες αγορές που καταγγέλλοντας με πάθος. Επιπλέον, σήμερα, αντί να δίνουμε μάχες για ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από τη χειρότερη στιγμή των τελευταίων πολλών δεκαετιών, υπάρχουν φωνές που μας οδηγούν 1.300 χρόνια πίσω, επαναλαμβάνοντας τον βυζαντινό διχασμό με το μανδύα του μνημονομάχου και του μνημονολάγνου. Βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε αντί να κατεβαίνουμε».