Το 17μηνο κενό διακυβέρνησης στο Βέλγιο φαίνεται ότι θα αργήσει να λάβει τέλος, καθώς την απαλλαγή του από την εντολή του για σχηματισμό κυβέρνησης ζήτησε ο σοσιαλιστής Ντι Ρούπιο από τον βασιλιά Αλβέρτο, λόγω της ασυμφωνίας των πολιτικών παρατάξεων για τον προϋπολογισμό του 2012.

Περίπου έξι μήνες προσπαθεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να βρει τρόπο κάλυψης του κυβερνητικού κενού με το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης. Παρά την πρόοδο που πέτυχε στο δύσκολο ζήτημα σχετικά με το μέλλον των δύο αλλόγλωσσων κοινοτήτων γύρω από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση γύρω από την εξυγίανση των δημοσιονομικών και του προϋπολογισμού έφερε την κατάσταση σε τέλμα.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’ έλαβε μεν υπόψη του το αίτημα του Ντι Ρούπο, αλλά δεν το έκανε δεκτό κάνοντας έκκληση για επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο.

Στο μεταξύ, τα επιτόκια των βελγικών ομολόγων ανέβηκαν αισθητά λόγω του υψηλού χρέους. Η Κομισιόν απειλεί τη χώρα με κυρώσεις αν δεν μειώσει το έλλειμμά της. Έντεκα δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν το 2012. Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, δεν βρέθηκε τελικά δρόμος συναίνεσης, καθώς οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι αντιτάχθηκαν στις προτάσεις του Ντι Ρούπο.