Η πρόταση εγκρίθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 174 κατά και 56 αποχές. Μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης στην αγορά», καλώντας την Κομισιόν να εξετάσει την αποδέσμευση της δραστηριότητας αυτής από άλλες εμπορικές υπηρεσίες.

Η Google κατέχει το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς στη διαδικτυακή αναζήτηση, και η Κομισιόν επί χρόνια εξετάζει καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές.

 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την επιβολή των ευρωπαϊκών κανονισμών στις εταιρείες διαδικτυακής αναζήτησης, «η διαδικτυακή αγορά αναζήτησης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού στην ενιαία ψηφιακή αγορά και εκφράζει ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της Επιτροπής να διερευνήσει περαιτέρω τις πρακτικές των μηχανών αναζήτησης.»
 
 

Ρυθμιστές πρόσβασης
 

Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή «να αποτρέψει κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης», τονίζοντας ότι «απαιτείται αμεροληψία και διαφάνεια στον ευρετηριασμό, την αξιολόγηση, την παρουσίαση και την ταξινόμηση του περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης».
 
Δεδομένου ότι οι μηχανές αναζήτησης «μπορεί να εξελιχθούν σε ρυθμιστές της πρόσβασης» αλλά και λόγω της δυνατότητάς τους «να αξιοποιούν εμπορικά τη δευτερογενή εκμετάλλευση των πληροφοριών που λαμβάνουν» οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Επιτροπή «να εξετάσει προτάσεις για την αποδέσμευση των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες, ως μακροπρόθεσμο μέσο».