Κατηγορηματικό «όχι» σε γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, πρόσθεσε πάντως ότι η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον αποκλεισμό των ομόφυλων από το σύμφωνο συμβίωσης είναι πραγματικότητα και παραδέχθηκε πως δεν γίνεται η Πολιτεία να εθελοτυφλεί.

«Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι», ανέφερε για τους γάμους ομόφυλων, μιλώντας στο Mega, συμπληρώνοντας ότι «και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Όταν μιλάει για γάμο μιλάει για άνδρα και γυναίκα».  

«Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται την φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία ο γάμος», πρόσθεσε.

Σχετικά με την καταδίκη από το ΕΔΑΔ για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι αποτελεί μία πραγματικότητα για την οποία «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε».

Επέκρινε πάντως όσους «βγαίνουν και τα ισοπεδώνουν όλα», λέγοντας πως δεν είναι απλό ζήτημα ούτε μπορεί να το εξετάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης «κάτω από την πίεση οποιουδήποτε, χωρίς νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

Ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε ότι έχει συστήσει επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία θα αναμορφώσει μερικά θεμελιώδη κεφαλαία του οικογενειακού δικαίου και ένα από τα θέματα που θα συζητήσει θα είναι και το ζήτημα της συμβίωσης.

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι ποιες είναι οι συνέπειες του συμφώνου.

«Περιοριζόμαστε στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κληρονομικά δικαιώματα, πάμε μέχρι υιοθεσίες μέχρι επιμέλειες τέκνων κλπ;», διερωτήθηκε. 


«Η χώρα μας έχει δομές, πρέπει να το δούμε από θρησκευτική άποψη, από πολιτική και κοινωνική», κατέληξε.