Το διάταγμα για τη «Σωτηρία της Ιταλίας», κατά πώς το χαρακτήρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αποτελεί πακέτο περικοπών και δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη, και περιλαμβάνει άμεσες περικοπές στους πόρους κομμάτων και πολιτικών –ο ίδιος απαρνείται τις πρωθυπουργικές αποδοχές–, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αύξηση φορολογίας και ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξε σειρά επαφών του επιτελείου του πρωθυπουργού με πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις. Τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά για τα μέτρα το ιταλικό Κοινοβούλιο.

«Δεν ζητάω θυσίες επειδή το θέλει η Ευρώπη»

Ο Μάριο Μόντι τόνισε πως δεν θα ζητήσει ποτέ από τους Ιταλούς να κάνουν θυσίες επειδή το ζητεί η Ευρώπη και πως δεν νιώθει πίεση από τη Γαλλία και τη Γερμανία. «Δεν θα πω ποτέ στους Ιταλούς “κάντε κάτι επειδή μας το ζητεί η Ευρώπη”», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα με ακούσετε ποτέ να κατηγορώ την Ευρώπη για αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσίασε το πακέτο μέτρων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα μέτρα αυτά έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, ο Μόντι είπε πως αυτή είναι «μια λανθασμένη άποψη».