Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αποφυγή της χρεοκοπίας δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεομένη, ενώ έκανε λόγο για ιδεολογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Βασικές παράμετροι για τη χώρα είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Αν δεν πετύχει τους στόχους της η Ελλάδα, θα έχει διαρκή κίνδυνο χρεοκοπίας» προειδοποίησε λέγοντας: «Θα πάρουμε και την επόμενη δόση, το κρίσιμο είναι οι επόμενες».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι τρέφει εκτίμηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε όμως τη νέα κυβέρνηση «συμβολαιογραφική». «Πρόκειται για κυβέρνηση συμβολαιογραφική, με 48 υπουργούς, που φορτώθηκε ο κ. Παπαδήμος και θα έλεγα ότι πολλοί απ’ αυτούς δεν είναι και οι πλέον επιτυχημένοι στο έργο τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας όσον αφορά την κρίση στην Ευρωζώνη εκτίμησε ότι θα γίνει «μισό βήμα».

«Έχω την αίσθηση ότι το ‘πράσινο φως’ στην ΕΚΤ για να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών δεν θα καλύπτει την Ελλάδα, αλλά τις “χώρες αιχμής” Ιταλία και Ισπανία. Θα αποτραπεί η κατάρρευση της ευρωζώνης, αλλά η πίεση πάνω μας θα παραμείνει η ίδια, στη θέση του επαίτη που πιέζεται από τα spread» είπε ο πρώην υπουργός.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αφήσει αιχμές για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή, λέγοντας: «Η φούσκα προέκυψε μετά το 2004 όταν η Ελλάδα άρχισε να ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα παράγει. Υπάρχουν κυβερνήσεις που κτίζουν και κυβερνήσεις που αφήνουν το κτίριο να καταρρεύσει».

Σχολιάζοντας, τέλος, την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ,  δήλωσε ότι το κόμμα έχει συντριβεί ιδεολογικά.