Ακτιβιστές κατέλαβαν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, με στόχο να επισημάνουν τους κινδύνους από τα «κενά ασφαλείας» στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ακτιβιστές της Greenpeace εισέβαλαν χθες βράδυ στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νοζάν-σιρ-Σεν, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού και αναρριχήθηκαν στην κορυφή ενός από τους αντιδραστήρες αναρτώντας ένα πανό κατά της πυρηνικής ενέργειας. «Δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργειας» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό.

Η Electricite de France, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η «εισβολή» έγινε άμεσα αντιληπτή και ότι μάλιστα συνελήφθησαν οι επτά από τους εννιά ακτιβιστές που μετείχαν σε αυτή την επιχείρηση.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει μάλιστα ότι οι κινήσεις τους παρακολουθούνταν όλη την ώρα αμέσως μετά την είσοδό τους στο εργοστάσιο και ότι ήταν συνειδητή η απόφαση να μη γίνει χρήση βίας για την απομάκρυνσή τους.

Στο στόχαστρο της Greenpeace βρέθηκαν χθες δύο ακόμη πυρηνικοί σταθμοί στη Γαλλία.

Η οργάνωση παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις «καταλήψεις», τονίζοντας ότι στόχος της ήταν να αποδείξει πόσο «ευάλωτοι» είναι οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας απέναντι σε τέτοιου είδους ανεπιθύμητες εισβολές.

Πηγή: «Ημερησία»