Η Συρία «βλέπει καταρχήν θετικά» στο αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου να αποσταλούν παρατηρητές στη χώρα για να εγγυηθούν την υλοποίηση σχεδίου εξόδου από την κρίση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντέσι.

«Η Συρία απάντησε θετικά στο ερώτημα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου», για τους παρατηρητές. Αποτελεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που στηρίζεται στο όραμα της Συρίας για αυτήν τη συνεργασία, αναφέρεται σε μήνυμα που εστάλη χθες το βράδυ στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, διευκρίνισε ο Μακντέσι.

Ωστόσο, το συριακό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι αποφάσεις που έλαβε ο Αραβικός Σύνδεσμος σε βάρος της Συρίας, μεταξύ των οποίων οικονομικές κυρώσεις και αναστολή της συμμετοχής της στον οργανισμό, θα πρέπει να ανακληθούν όταν υπογραφεί το πρωτόκολλο. Πρόσθεσε ότι η Δαμασκός επιθυμεί ακόμα να συμπεριληφθούν στη συμφωνία επίσημες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του συνδέσμου και του πρωθυπουργού του Κατάρ εναντίον μιας ξένης επέμβασης στη Συρία. «Υπάρχει η πρόθεση το πρωτόκολλο να υπογραφεί σύντομα», δήλωσε ο Μακντεσί.

Το Σάββατο αραβική υπουργική επιτροπή που συνήλθε στη Ντόχα έδωσε προθεσμία στη Συρία ως την Κυριακή να υπογράψει το πρωτόκολλο για την αποστολή παρατηρητών, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την καταγραφή των γεγονότων στη χώρα, ώστε η Δαμασκός να αποφύγει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Εντούτοις, αξιωματούχος στο Κατάρ είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι δεν αναμενόταν καμία αντιπροσωπεία της Συρίας για να υπογράψει το πρωτόκολλο, καθώς η Δαμασκός είχε ζητήσει «νέες διευκρινίσεις» πάνω στο κείμενο αυτό.

Παράλληλα, την Κυριακή σαράντα άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και προσκείμενες στο καθεστώς ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.