Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδας, έως 60.000 επιχειρήσεις, Ο.Ε. και ατομικές, φοβούνται ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2012, ενώ 900 με 1.000 επιχειρήσεις Α.Ε. και ΕΠΕ φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν μέσα στην επόμενη χρονιά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Από την έκθεση προκύπτει ότι κάμψη των πωλήσεων σημειώνεται σε όλο το εύρος των εμπορικών δραστηριοτήτων. Μείωση πωλήσεων και κερδών δήλωσε πάνω από το 75% των Ο.Ε. – Ε.Ε. και ατομικών επιχειρήσεων.

Οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2% ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπέστη πτώση κατά 84,8%.

Στον τομέα των επενδύσεων, αυτές παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα το 2010. Περισσότερες από έξι στις δέκα ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις παγίου κεφαλαίου τη διετία 2009-2010.

Επίσης, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα ΟΕ – ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι περιορίστηκε σημαντικά (περισσότερο από 10%) η γενική τους ρευστότητα.

Δυσμενείς προβλέψεις για το 2012

Πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, αναμένουν ότι οι πωλήσεις τους και τα κέρδη τους το 2012 θα είναι μειωμένα. Η απαισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στις Ο.Ε.-Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις. Το 31,5% των Α.Ε. και ΕΠΕ καθώς και το 36,5% των Ο.Ε.-Ε.Ε. και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσαν πρόθεση μείωσης των επενδύσεών τους.

Απαισιοδοξία κυριαρχεί και στο επίπεδο της απασχόλησης. Περισσότερη ανθεκτικότητα εξακολουθούν να δείχνουν οι Ο.Ε.-Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς περισσότερες από 5 στις 10 δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.

Ανησυχητική είναι και η αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξη βασικών μεγεθών.