Για πρώτη φορά, σημειώνεται στην έκθεση, η ανισότητα αυτή αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη σε χώρες που είναι παραδοσιακά γνωστές για την κατανομή πλούτου, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία.

Το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού των χωρών που ανήκουν στον ΟΟΣΑ είναι εννέα φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 10%. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανισότητα σημειώνεται στις ΗΠΑ, με το εισόδημα μετά φόρων για το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού να υπερδιπλασιάζεται από 8% το 1980 σε 18% το 2008. 

Στη Μεγάλη Βρετανία, το ετήσιο μέσο εισόδημα του υψηλότερα αμειβόμενου 10% είναι περίπου 12 φορές μεγαλύτερο από το χαμηλότερα αμειβόμενο 10% του πληθυσμού. Το 1995, ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 8 προς 1. 

Ο συντελεστής Gini, που αντανακλά την εισοδηματική ανισότητα, αυξήθηκε πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε χώρες όπως Φινλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και ΗΠΑ, «λόγω της κρίσης, της αβεβαιότητας και της ανισότητας που σχετίζονται με θέματα που αγγίζουν τις μεσαίες τάξεις σε πολλές κοινωνίες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Ο ίδιος σημείωσε: «Το κοινωνικό συμβόλαιο έχει αρχίσει να ξεφτίζει σε πολλές χώρες. Οι νέοι, που δεν βλέπουν μέλλον για τους εαυτούς τους, αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων».

Τα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που υιοθετούνται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού, αναμένεται να ασκήσουν επιπρόσθετη πίεση, σε περίπτωση που βαθύνει η κρίση στην απασχόληση, αναφέρεται στην έκθεση. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μια σειρά από παράγοντες έχουν συμβάλει στην αύξηση της ανισότητας. Η τεχνολογική αλλαγή είναι δυσανάλογα επωφελής για τους εργαζόμενους σε αντικείμενα υψηλής εξειδίκευσης, όπως και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που είχαν ως σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά την περίοδο της ταχείας παγκοσμιοποίησης. 

Επιπλέον, ρόλο έπαιξαν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, καθώς και οι μειώσεις στις κοινωνικές παροχές για εκείνους που δεν έχουν εργασία ή το εισόδημα τους είναι χαμηλό, επισημαίνει η έκθεση.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις πολλών ανεπτυγμένων οικονομικών θα πρέπει να εξετάσουν την δυνατότητα αύξησης των φόρων περιουσίας και ιδιοκτησίας, ως μέρος μια σειράς μέτρων ώστε να αντιστραφεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, σημειώνει ο Οργανισμός.