Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ , προσθέτοντας ότι θα αποσταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας προσέθεσε ότι η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη, που ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η νέα συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους 17 της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη εφόσον το θελήσουν.

Τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο επιθυμούν την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ συμφωνούν και στην ανάγκη επιβολής κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη, ανέφερε ο Ν. Σαρκοζί. Είπε ακόμα ότι και οι δύο είναι υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012.

Οι αλλαγές απαιτούνται, είπε, ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης. Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία συμφωνούν πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη καθώς και ότι τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση λύση στην κρίση.