Οι λόγοι που επικαλέστηκε η Standard & Poor's για την απόφασή της αυτή, είναι η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών σε ολόκληρη την ευρωζώνη, τα σημαντικά υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και ορισμένων που αξιολογούνται με ΄AAA΄, οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, τα υψηλά επίπεδα χρέους των κυβερνήσεων σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης και τέλος η αύξηση του κινδύνου να διολισθήσει σε οικονομική ύφεση η Ευρωζώνη στο σύνολο της το 2012.

Ο οίκος σημείωσε επίσης, ότι περιμένει η οικονομική παραγωγή να υποχωρήσει το επόμενο έτος σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα 40% να υποχωρήσει η παραγωγή στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, οι αξιολογήσεις του οίκου για Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο αναφέρθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να υποβαθμιστούν έως μία βαθμίδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες έως δύο βαθμίδες.

Τέλος, η S&P ανακοίνωσε ότι περιμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της το συντομότερο δυνατόν, έπειτα και από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Δεκεμβρίου.