Στελέχη του Μαξίμου δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να αναβληθούν για αργότερα οι αποφάσεις. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα προκύψει ευθέως το δίλημμα στον ΣΥΡΙΖΑ εάν αποδέχεται ή όχι το πρόγραμμα, καθώς η αγορά κρατικών ομολόγων προϋποθέτει είτε πιστοληπτική ικανότητα (της χώρας) είτε ένταξη σε πρόγραμμα – και τήρησή του, γράφει μεταξύ άλλων η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr
 
Κατά τα ίδια στελέχη, το πιεστικό ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τεθεί ευθέως από την πλευρά της ΕΚΤ («κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και να πυροδοτήσει αντιδράσεις») αλλά από τη ΝΔ που θα καλέσει τον αριστερό αντίπαλο να πάρει θέση.
 
Ηδη, τα στελέχη της κάνουν λόγο για «ουσιαστική έξοδο από την ευρωζώνη» εάν μείνουν εκτός τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ η Κουμουνδούρου αντέδρασε προκαταβολικά επιστρέφοντας την επίθεση: «Αν τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ θα είναι ένα γεγονός που θα πιστοποιεί την πλήρη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά και θα τον βαραίνει εξολοκλήρου”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η Κουμουνδούρου.

«Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων!Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!» καταλήγει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αύριο και μεθαύριο (σ.σ. σήμερα και αύριο) κρίνεται από την ΕΚΤ το θέμα του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή την ώρα πρωταρχική μου μέριμνα είναι η θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος και βεβαίως της Ελληνικής οικονομίας», δήλωσε χθες. Προσθέτοντας πως ο ίδιος είχε χθες επαφές “με την ΕΚΤ και φυσικά με τον Ντράγκι”.
 

Εν αναμονή κι άλλων φρικτών σποτ

Η ΝΔ προσπαθεί να ανακόψει τη μετακίνηση ψηφοφόρων της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τις μετρήσεις φτάνει σχεδόν στο 11%, ενώ μόλις των 1-2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται προς τη ΝΔ, επισημαίνει το vima.gr. 
 
Για την ηγετική ομάδα της ΝΔ το βασικό μέτωπο είναι αυτό των διλημμάτων που τίθενται όλο και πιο έντονα ενώπιον του εκλογικού σώματος και αφορούν τον βαθμό ετοιμότητας μεταξύ των δύο κομμάτων να χειριστούν από την επομένη κιόλας των εκλογών.
 
Το δεύτερο μέτωπο είναι η αποδόμηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο μέτωπο είναι η «εκδίωξη» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο του «κοινωνικού κέντρου», αφού ποικίλες αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όποιος πάρει με το μέρος του τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους θα εξασφαλίσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. 

 

Κι ο Άνθιμος στη μάχη

«Εμείς προχωρούμε πάντοτε με κριτήριο το έθνος, την πατρίδα, τη θρησκεία και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο κ. Άνθιμος υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό μπροστά στη Μητρόπολη, τον αγκάλιασε, τον καλωσόρισε και στη συνέχεια μετέβησαν στο γραφείο του, όπου και είχαν ημίωρη συνάντηση. 
 
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «πολύ μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση» κάθε φορά που συναντά τον μητροπολίτη, διότι, όπως είπε, είναι «ένας φλογερός ιεράρχης, ο οποίος είναι κήρυκας της Ορθοδοξίας μας και κήρυκας των δικαίων του ελληνισμού και της Μακεδονίας μας». «Θα ήθελα, όμως, επιπλέον να σας ευχαριστήσω γιατί είσαστε και ο πρωταγωνιστής στη στήριξη των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας, με τις τεράστιες προσπάθειες που έχετε κάνει για τη βοήθεια τους. Για αυτό πραγματικά, εκ μέρους όλων, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. 
 
«Χαιρόμεθα πάρα πολύ, ξέρουμε τους χρόνιους αγώνες σας και την επιθυμία σας να διορθωθούν τα πράγματα και τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας» απάντησε ο μητροπολίτης Άνθιμος. Ευχήθηκε δε, στον πρωθυπουργό υγεία, δύναμη, φωτισμό, καλή συνεργασία με τους συνεργάτες του και καλή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της πατρίδας και με τους πολιτικούς «όλων των άλλων κομμάτων της ελληνικής επικράτειας» για ενιαία παρουσία του ελληνισμού, στο όνομα και της κοινής πίστης και του συμφέροντος του λαού. Χαιρέτισε ακόμη την αγάπη και τον σεβασμό του πρωθυπουργού προς την Εκκλησία.