Της Μυρτώς Αρετάκη

Χθες το απόγευμα, στο όμορφο γραφείο της οργάνωσης Generation 2.0 (for Rights, Equality & Diversity), η Άντα μας μίλησε για όσα δεν γνωρίζουμε για τους περίπου 200.000 νέους που εξακολουθούν να βρίσκονται μετέωροι στη χώρα που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν, την Ελλάδα.

Ξεκινώντας από τα βασικά, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ποια είναι τα δικαιώματα που στερούνται οι νέοι στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν γεννηθεί και ζήσει τη ζωή τους εδώ:

Δεν έχουν καταρχήν ταυτότητα, αλλά αντίθετα αναγκάζονται, μετά την ενηλικίωσή τους,  να ανανεώνουν μια άδεια διαμονής, η οποία μέχρι και το 2009 απαιτούσε είτε ένσημα είτε εγγραφή σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Αν, μάλιστα, ήσουν μεταξύ των άτυχων που ενηλικιώνονται  πριν τελειώσουν το σχολείο, τότε έπρεπε να παρατήσεις την Γ’ τάξη του Λυκείου για να βρεις δουλειά.

Δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα. Δεν μπορούν να ψηφίσουν σε καμία εκλογική διαδικασία, παρότι και ζουν και συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία.

Δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Δεν μπορούν να δουλέψουν στο Δημόσιο, και αν αυτό σε κάποιους φαίνεται απλό, σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, γιατροί κλπ σε δημόσιες δομές. Παράλληλα δεν μπορούν να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, επομένως δεν μπορούν να εργαστούν ως φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, δικηγόροι, νοσηλευτές, ακόμη και κομμωτές. Σε πολλές περιπτώσεις δε, μέχρι και τον Ιούνιο του 2014, χρειαζόταν πιστοποιητικό αμοιβαιότητας, που σήμαινε διακρατικές συμφωνίες για την ανταλλαγή εργατικού δυναμικού. Κάπως έτσι, μια κοπέλα, με καταγωγή από την Γκάνα, που σπούδασε ψυχολόγος δεν μπορούσε μέχρι πρότινος να ανοίξει το δικό της ιατρείο, επειδή στην χώρα αυτή δεν υφίσταται πιστοποιητικό αμοιβαιότητας.

Ζουν σε καθεστώς προσωρινότητας. Μπορούν να κάνουν όνειρα και σχέδια για τη ζωή τους, αλλά ποτέ δεν είναι σίγουροι για το τι θα προκύψει. Ζουν νόμιμα στη χώρα που γεννήθηκαν για όσο χρόνο τους επιτρέπει η άδεια παραμονής.

Μέχρι σήμερα και με μια παρένθεση τον νόμο Ραγκούση  (Νόμος 3838/2010), άρθρα του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2013 και ακυρώθηκαν (μεταξύ αυτών και η ιθαγένεια για μετανάστες δεύτερης γενιάς), οι 200.000 νέοι αυτοί παραμένουν «αόρατοι» θεσμικά, συχνά ακόμη και πρακτικά, στην ελληνική κοινωνία.
 
Τα μηνύματα που έρχονται σήμερα από την ηγεσία του νέου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι, ευτυχώς, κάτι παραπάνω από θετικά.
 
Την περασμένη Πέμπτη, η Generation 2.0 οργάνωσε ένα πάρτι στο Ρομάντσο. Έκπληξη της βραδιάς το τηλεφώνημα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία εξέφρασε τη στήριξη της στα αιτήματα των παιδιών και στην καμπάνια ‪#‎EqualCitizens, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της για άμεση κατάθεση νέου σχεδίου νόμου για την Ιθαγένεια.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως η δηλωμένη απροθυμία των ΑΝΕΛΛ να στηρίξουν το αυτονόητο αίτημα για ιθαγένεια δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην υπερψήφιση του σχετικού νόμου. 

 
Επόμενο βήμα μετά την απόκτηση ιθαγένειας; Η ουσιαστική αποδοχή και αναγνώριση των μεταναστών δεύτερης γενιάς ως ισότιμων πολιτών, η ρήξη με τις μισαλλόδοξες λογικές και τις ρατσιστικές πρακτικές. Εκεί και αν έχουμε όλοι πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα..

Φωτογραφία: Aggelo Barai
GENERATION 2.0 for Rights, Equality and Diversity

To Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity (Generation 2.0 RED) είναι μια οργάνωση η οποία ερευνά και δρα κοινωνικά με στόχο  την προώθηση των δικαιωμάτων, της ισότητας και της ετερότητας, και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.

Μια οργάνωση, η οποία αντιπροσωπεύει τη Νέα Γενιά Ελλήνων Πολιτών, άτομα δηλαδή με διαφορετικές καταγωγές που γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Με ένα δίκτυο εθελοντών που ξεπερνά τα 25-30 άτομα, και βασικό πυρήνα 5-6 μέλη, που διαθέτουν αφιλοκερδώς το χρόνο τους για το καθημερινό έργο της οργάνωσης, οι δράσεις του Generation 2.0  περιλαμβάνουν:

  • Συμβουλευτική στην έδρα τους στο κέντρο της Αθήνας,
  • Ερευνητική δουλειά με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
  • Καμπάνιες ενημέρωσης στα σχολεία,
  • Εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στο portokaliradio.gr
  • Εθελοντική εργασία στο πεδίο της συμβουλευτικής στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών Α', με εξαιρετικά αποτελέσματα (μεταξύ άλλων εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους και συνεργάζονται με φοιτητές της Παντείου που κάνουν την πράκτική τους στην υπηρεσία)

Σε μία απόπειρα να διευρύνει τις δράσεις της σε ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους, η ομάδα διοργανώνει Τουρνουά Μπάσκετ στις γειτονιές της Αθήνας, με μοναδική προϋπόθεση όσες ομάδες μπάσκετ λάβουν μέρος να περιλαμβάνουν άτομα από 3 ή περισσότερες εθνικότητες!

Ενημερωθείτε για τις δράσεις της οργάνωσης εδώ.