Επειδή όλοι οι Έλληνες παίρνουν πολύ προσωπικά τι κάνουν οι συμπατριώτες μας στα πέρατα του κόσμου, κι επειδη επίσης η Ελληνίδα μάνα είναι κάτι παραπάνω από ιδιότητα ή συγγένεια, ας ξεκινήσουμε λέγοντας απλώς πως στη φετινή απονομή των Όσκαρ, ο εξαιρετικός μουσικός Αλεξάντρ Ντεσπλά, μετά από αρκετές υποψηφιότητες, κέρδισε επιτέλους το Όσκαρ για την μουσική του «Ξενοδοχείο Grand Budapest» νικώντας ακόμη και τον εαυτό του, μιας και είχε διπλή υποψηφιότητα και για τη μουσική στο «Παιγνίδι της Μίμησης».

Ο Ντεσπλά δεν έχει σταματήσει ποτέ να δηλώνει την ελληνική καταγωγή του – από το Βόλο μου φαίνεται είναι η οικογένειά του- κι έτσι άλλος ένας Έλληνας, έστω και κατά το ήμισυ, μπήκε στη λίστα των Ελλήνων που πέρασαν απ’ τα Όσκαρ. Με αυτό τον τρόπο βέβαια «έχουμε» τρία σημαντικά Όσκαρ στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού, μαζί με το Όσκαρ τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι για το «Ποτέ την Κυριακή» και το Όσκαρ μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου για την ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς», μελωδία που ακούστηκε κατά κόρον από τη μεγάλη ορχήστρα των Όσκαρ στο φινάλε της βραδιάς.

Άλλη στιγμή, πολύ συγκινητική, ήταν το μικρό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της «Μελωδίας της Ευτυχίας» όπου στο φινάλε η Lady Gaga τραγούδησε με εξαιρετικό τρόπο τραγούδια από την εν λόγω ταινία και όταν τελείωσε μπήκε στη σκηνή η Τζούλυ Άντριους να την ευχαριστήσει.

Τέσσερα βραβεία πήρε το Birdman, ανάμεσά τους το καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου για τον Αλεχάντρο Ιναρίτου συν το Όσκαρ φωτογραφίας.

Τέσσερα επίσης, αυτά για τα κοστούμια – το πέμπτο Όσκαρ που παίρνει η σπουδαία ενδυματολόγος Μιλένα Κανονέρο- , μακιγιάζ, σκηνικά και μουσικής το «Ξενοδοχείο Grand Budapest».

Το βραβείο ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους το κέρδισε το Citizenfour, ένα ντοκυμανταίρ για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, που έφερε στο φως τα στοιχεία για τις διεθνείς παρακολουθήσεις της CIA. Στην πέμπτη υποψηφιότητά της κέρδισε το Όσκαρ η Τζούλιαν Μουρ για τον πρώτο γυναικείο ρόλο για την ταινία «Still Alice», πρώτου ανδρικού, όπως όλοι περίμεναν, ο Έντι Ρεντμέιν στο ρόλο του Στήβεν Χώκινς, δεύτερου ανδρικού ο Τζέι Κέι Σίμονς για το «Χωρίς Μέτρο» και β’ γυναικείου η Πατρίτσια Αρκέτ για το «Μεγαλώνοντας». Το αστείο στην απονομή του β΄ γυναικείου ρόλου ήταν πως, όταν ανήγγειλε τα ονόματα ο Τζάρεντ Λέτο είπε πως φέτος είναι υποψήφιες τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί και η Μέριλ Στριπ, στη 19η υποψηφιότητά της (!!!), η οποία είναι πιά κάθε χρόνο υποψήφια σύμφωνα με νόμο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Η Μέριλ Στριπ κάποια στιγμή που η Πατρίτσια Αρκέτ είπε διάφορα φεμινιστικά για τις γυναίκες στην Αμερική, σηκώθηκε και επεφημούσε. Το υπέροχο τραγούδι Glory κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, και ήταν από την ταινία Selma για τη μεγάλη πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Πολωνία κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, με το IDA.

Ανάμεσα σε άλλους, τιμητικό Όσκαρ δόθηκε στη Μωρίν Ο’Χάρα, στα 95 της χρόνια, που το παρέλαβε σε καροτσάκι, στο Χάρι Μπελαφόντε και στον Σίντνεϊ Πουατιέ, στου οποίου το φιλμάκι προβάλλονταν πολύ οι αγώνες του για την απελευθέρωση των μαύρων.

Είχε μια εξαιρετική έναρξη η βραδιά, όπου χρησιμοποιήθηκε πολύ το virtual στοιχείο στα σκηνικά – η καινούρια μόδα και στο θέατρο και στο σινεμά-, ο παρουσιαστής Νηλ Πάτρικ Χάρις, άνθρωπος των σώου, ήταν εξαιρετικός φτάνοντας να βγει σατυρίζοντας μια ταινία με το σλιπάκι του, παπούτσια και μαύρες κάλτσες στη σκηνή – αλλά αν δεν έχεις δει τη σκηνή δε μπορείς να καταλάβεις και το αστείο. Επίσης ένα μεγάλο μέρος της παρουσίασης το έκανε στους διαδρόμους του θεάτρου, μιλώντας με τους καλεσμένους. Όσκαρ από Λεγκο, τα γνωστά παιγνίδια, μοιράστηκαν σε κάποιους από τους παριστάμενους όσο ακουγόταν το τραγούδι από τη The Lego Movie που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού. Είχε πολύ χιούμορ και συγκίνηση η φετινή απονομή, δεν έκανε καθόλου κοιλιά, δεν μπορούσες να της βρεις ψεγάδι. Κι έτσι η 87η τελετή απονομής των Όσκαρ μπαίνει στο συρτάρι της Ιστορίας του Σινεμά. Κι επειδή σίγουρα θα θέλετε να ξέρετε όλους τους νικητές, ιδού:

Καλύτερη Ταινία

Birdman

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Αλεχάντρο Ινιαρίτου (Birdman)

Α΄Ανδρικού Ρόλου

Έντι Ρεντμέιν (The Theory of Everything)

Α’ Γυναικείου Ρόλου

Τζούλιαν Μουρ (Still Alice)

Β’ Ανδρικού Ρόλου

Τζ.Κ. Σίμονς (Whiplash)

Β’ Γυναικείου Ρόλου

Πατρίσια Αρκέτ (Boyhood)

Πρωτότυπου Σεναρίου

Birdman (Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Νικολά Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο)

Διασκευασμένου Σεναρίου

The Imitation Game (Γκράχαμ Μουρ)

Μουσικής

The Grand Budapest Hotel, Αλεξάντερ Ντεσπλά

Τραγουδιού

Glory (Selma)

Ξενόγλωσσης Ταινίας

Ida (Πολωνία)

Ντοκιμαντέρ

Citizenfour

Animation

Big Hero 6

Φωτογραφίας

Birdman, Εμανουέλ Λουμπέσκι

Μοντάζ

Whiplash (Τομ Κρος)

Μακιγιάζ

The Grand Budapest Hotel (Φράνσις Χάνον, Μαρκ Κουλιέρ)

Σκηνογραφίας

The Grand Budapest Hotel (Άνταμ Στοκχάουζεν, Άννα Πίνοκ)

Ηχητικού Μοντάζ

American Sniper (Αλαν Ρόμπερτ Μάρεϊ, Μπουμπ Άσμαν)

Ηχητικού Μιξάζ

Whiplash (Κρεγκ Μαν, Μπεν Ουίλκινς, Τόμας Κάρλεϊ)

Κοστουμιών

The Grand Budapest Hotel (Μιλένα Κανονέρο)

Εφέ

Interstellar (Πολ Φράνκλιν, Άντριου Λόκλι, Ίαν Χάντερ, Σκοτ Φίσερ)

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Crisis Hotline: Veterans Press 1

Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων

Feast

Μικρού Μήκους ταινία

The Phone Call