Οι ηγέτες της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, εξέδωσαν προειδοποίηση κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε αυτήν αποτυπώνεται η ανησυχία τους για τη φύση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, που βασίζεται στην έκθεση παρατηρητών του ΟΗΕ, από την οποία προκύπτει πιθανή χρήση της και για πολεμικό σκοπό.

Στο κείμενο καταδικάζεται και η εισβολή στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, η οποία φανερώνει την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει τις διπλωματικές αποστολές, όπως είναι υποχρεωμένη από τη Συνθήκη της Βιέννης.

Δίνονται μάλιστα οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης να διερευνήσουν επειγόντως περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, οι οποίες θα υιοθετηθούν στην επόμενη σύνοδο, τον Ιανουάριο. Στο κείμενο δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα μέτρα, εντούτοις γίνεται λόγος για διεύρυνση των ισχυόντων μέτρων, καθώς και για επέκταση του εύρους τους.

Το πρακτορείο Dow Jones Newswiresαναφέρει πως ορισμένες χώρες της Ε.Ε., λόγω του ότι εισάγουν μεγάλες ποσότητες από το Ιράν, έχουν ζητήσει να τους δοθεί πίστωση χρόνου, προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές.

Κυρίως πρόκειται για τις Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία. Ειδικότερα για την Ελλάδα, προ ολίγων εβδομάδων είχε αυξήσει τη ζήτησή της σε ιρανικό πετρέλαιο, καθώς συναντούσε την άρνηση άλλων προμηθευτών να συνεργαστούν, λόγω εντεινόμενων φόβων για χρεοκοπία, που δεν θα επέτρεπε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς αυτούς.